Nowoczesny.pl
Nowoczesny.pl > Kuchnia > Co zrobić z ciasta francuskiego? 10 pomysłów na przekąski

Co zrobić z ciasta francuskiego? 10 pomysłów na przekąski

Co zrobić z ciasta francuskiego? 10 pomysłów na przekąski

Co zrobić z ciasta francuskiego na smakowite przekąski? Jest wiele możliwości – wybraliśmy 10 najlepszych, które musisz przetestować, jeśli jesteś fanem tego typu ciasta. Proste w przygotowaniu, różnorodne, odpowiednie na każdą przekąskową okazję. Przeczytaj i smacznego!

Co zrobić z ciasta francuskiego? Lista propozycji na każdą okazję

Z ciasta francuskiego możesz zrobić różnorodne smakołyki w wersji na słodko, słono, obiadowo i przekąskowo. Tutaj proponujemy konkretnie:

  • chrupiące paluszki do przegryzania,
  • sycące pizzerinki,
  • trójkąty nadziewane jabłkami,
  • zawijańce z mięsem, serem oraz szparagami,
  • ciastka z czekoladą,
  • parówki pieczone w cieście francuskim,
  • solidne ciastka z serkiem ricotta i czekoladowymi dropsami,
  • mini-drożdżówki z brzoskwiniami i twarogiem,
  • ciastka nadziewane masą makową,
  • paszteciki z mięsem mielonym.

Z ciasta francuskiego możesz zrobić jeszcze więcej – w Sieci znajdziesz setki smakowitych przepisów. Poza naszymi inspiracjami skuś się m.in. na:

  • paszteciki z różnymi warzywami,
  • tartę na słono, pełną mięsa, sera i warzyw,
  • słodką tartę z sezonowymi owocami,
  • ślimaczki z serem,
  • ciastka-kieszonki z konfiturą,
  • rogaliki z budyniem,
  • napoleonki z kremem budyniowym,
  • różnorodne paluchy z ulubionymi przyprawami,
  • paluchy na słodko z kakao i miodem,
  • rolady mięśno-warzywne,
  • możesz potraktować ciasto francuskie jako zamiennik ciasta do pizzy lub makaronu w lazanii.

To jedno z najbardziej uniwersalnych ciast, jakie znajdują się w kuchni. Ogranicza Cię w zasadzie tylko wyobraźnia – uwolnij ją, a smak zawsze będzie wyborny. Poniżej garść przepisów – możesz je modyfikować według własnego uznania, lub odtworzyć 1:1.

1 – Paluszki z ciasta francuskiego

Zacznijmy od najprostszego przepisu na to co można zrobić z ciasta francuskiego. Paluszki z wymagają tylko przypraw, a przegryza się je z ulubionym dipem. Może to być keczup, sos czosnkowy, hummus, guacamole, pikantna salsa – jak tylko Ci smakuje.

Składniki:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • ulubione przyprawy – sól gruboziarnista, pieprz, kminek, sezam.

Instrukcje:

  1. Rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt o grubości około 3 mm.
  2. Na cieście rozsmaruj ulubione dodatki.
  3. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 2 cm.
  4. Układamy paluszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Smarujemy paluchy roztrzepanym jajkiem.
  6. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut, aż paluchy się mocno zarumienią.

Paluszki można podawać na ciepło lub na zimno. W obu wersjach smakują świetnie.

co można zrobić z ciasta francuskiego - paluchy z przyprawami
Chrupiące paluchy na przekąskę przed telewizor, dobry zamiennik chipsów. Smakują wybornie, choć bez odkurzania się nie obejdzie 😉

2 – Pizzerinki z ciasta francuskiego

Przekąski z kiełbasą, serem i papryką zadowolą nawet największego głodomora. Formą nieco przypominają pizzerinki. Podawaj je na ciepło z keczupem. Wybierz kiełbasę o jak najkrótszym składzie, w którym dominuje czyste mięso. Będzie w niej dużo białka. Tak samo jak w serze żółtym – to skarbnica protein oraz jeden z produktów o najwyższej zawartości wapnia.

Składniki:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 100 g sera żółtego, startego
  • 1 zielona papryka, pokrojona w paski
  • 2 duże pomidory pokrojone w plasterki
  • 1 jajko, roztrzepane
  • salsa pomidorowa do posmarowania ciasta

Instrukcje:

  1. Rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt o grubości około 3 mm.
  2. Posmaruj ciasto salsą pomidorową. Na cieście rozłóż równomiernie kiełbasę, ser, świeże pomidory i paprykę.
  3. Pokrój ciasto na duże kwadraty, bok około 10 cm.
  4. Ułóż pizzerinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posmaruj pizzerinki roztrzepanym jajkiem.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż ser się rozpuści.

Możesz użyć sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu, by całość była nieco lżejsza.

ciasto francuskie w domowych pizzerinkach z kiełbasą
Ciasto musi się mocno przyrumienić. W razie potrzeby przytrzymaj je w piekarniku 3-5 minut dłużej. Jedz na ciepło – ciągnącego się sera nigdy za wiele.

3 – Jabłkowe trójkąty z ciasta francuskiego

Trójkąty ze startymi jabłkami to popularne przekąski dostępne w większości piekarni. Nigdzie jednak nie smakują tak dobrze, jak te zrobione w domu, jeszcze ciepłe. Na deser, na słodką przekąskę. Warto wziąć do nich jogurt naturalny lub waniliowy skyr, by wraz z przekąszaniem dostarczyć organizmowi białka.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko, roztrzepane

Instrukcje:

  1. Rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt o grubości około 2 mm.
  2. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  3. Do jabłek dodaj cukier, cynamon, wymieszaj. Lekko podpiecz na patelni.
  4. Pokrój ciasto na romby.
  5. Umieść porcję jabłek na środku rombu i złóż co na pół, by utworzyć trójkąt.
  6. Dociśnij brzegi ciasta, żeby przekąska się nie rozpadała.
  7. Posmaruj trójkąty jajkiem.
  8. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Gotowe ciastka można podgrzewać w mikrofalówce.

trójkąty z ciasta i jabłka jako pomysł na to co zrobić z ciasta francuskiego
Klasyczny pomysł na to co zrobić z ciasta francuskiego – takie jabłkowe kieszonki znajdziesz w piekarniach, ale domowe smakują znacznie lepiej! Przekąski idealne by ugościć miłośników polskich owoców. Użyj słodkich jabłek, np. Golden Delicious.

4 – Zawijańce z szynką, serem i szparagami

Chcesz by przekąska była sycąca, zawierała białko i nieco witamin? Jako bazę wykorzystaj ciasto francuskie i bogato nadziej je tym, co najlepsze.

W sezonie na szparagi przetestuj ten przepis. Poza sezonem możesz zastąpić szparagi dowolnymi innymi warzywami w świeżej wersji.

Składniki:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g szynki, pokrojonej w paski
  • 100 g sera żółtego, startego
  • 100 g szparagów, ugotowanych
  • 1 jajko, roztrzepane
  • sezam do posypania.

Instrukcje:

  1. Rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt o grubości około 3 mm. Pokrój na kwadraty.
  2. Na środku kwadratów rozłóż równomiernie szynkę, ser i szparagi.
  3. Zawiń boki kwadratów do środka (jak na zdjęciu).
  4. Ułóż na blasze wyłożonej papierem.
  5. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż zawijańce się zarumienią a ser rozpuści.
co zrobić z ciasta francuskiego pomysł ze szparagami
Podawaj na ciepło, dopóki ser ma ciągnącą się konsystencję. Najlepiej użyć pełnotłustego sera, np. gouda czy edamski. Sery odtłuszczone nie ciągną się tak apetycznie.

5 – Proste ciasteczka nadziewane czekoladą

Na liście tego, co można zrobić z ciasta francuskiego, są tysiące słodkich pomysłów. Najlepiej jednak smakują te klasyczne! Wykorzystaj do ciasteczek czekoladę o wysokim procencie kakao – taka ma najwięcej magnezu, a przy tym mało dodanego cukru. Dopełnij wypiek orzechami włoskimi oraz migdałowymi płatkami – w orzechach znajduje się dużo zdrowego tłuszczu nienasyconego.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 80% kakao
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych

Instrukcje:

  1. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 milimetrów i pokrój na prostokąty. Połowę prostokąta natnij – ciastka będą miały walor dekoracyjny.
  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  3. Posmaruj ciasto czekoladą. Wysyp na nią płatki migdałowe oraz orzechy.
  4. Złóż prostokąty na pół, dociśnij brzegi by czekolada nie mogła wypłynąć. Możesz pokroić je na cieńsze kawałki, nawet o szerokości 2 cm.
  5. Piecz przez 15-20 minut, aż ciasteczka się zarumienią a czekolada rozpuści.
pomysł na ciastka z ciasta francuskiego
Co zrobić z ciasta francuskiego jeśli nie pyszne ciasteczka, zniewalające smakiem wyrazistej czekolady? Można je podgrzewać w mikrofalówce.

6 – Parówki w cieście francuskim

Z pewnością nie jest to zbyt zdrowa przekąska, ale za to robiąca furorę na domówkach! Zresztą… najwazniejszy jest umiar, jeść można wszystko ;). Wybierz po prostu parówki o jak najwyższej zawartości mięsa, w marketach są nawet takie 100%.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 8 parówek
  • 1 jajko, roztrzepane
  • kminek do posypania

Instrukcje:

  1. Włącz piekarnik by rozgrzał się do 200 stopni Celsjusza. Zanim się rozgrzeje zdjążysz przygotować przekąski.
  2. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 2 cm.
  3. Pokrój parówki na 2-3 części w zależności od długości kiełbaski.
  4. Otocz parówki paskami ciasta.
  5. Z wierzchu posmaruj jajkiem i posyp kminkiem.
  6. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut, aż kiełbaski mocno się zarumienią.

Najlepiej smakują na ciepło.

klasyka tego co można zrobić z ciasta francuskiego - parówki zawijane
Oto co można zrobić z ciasta francuskiego na imprezowe przekąski czy grilla. Podawaj z pikantnym keczupem, musztardą, majonezem i sosem czosnkowym.

7 – Ciacha nadziewane ricottą i dropsami czekoladowymi

Ochota na słodkie?. Łap za ciasto francuskie i lekki, delikatny ser ricotta – wyśmienite źródło białka. Do tego dropsy z gorzkiej lub mlecznej czekolady, według gustu smakowego. Skórka z cytryny nada całości wyrazistego aromatu.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 150 g ricotty
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki dropsów czekoladowych
  • 1 jajko, roztrzepane

Instrukcje:

  1. W misce wymieszaj ricottę, cukier puder, dropsy czekoladowe i skórkę z cytryny.
  2. Za pomocą szklanki powycinaj w cieście francuskim równe okręgi.
  3. Na środku każdego kwadratu połóż kulkę nadzienia.
  4. Złóż i zawiń jak pierogi. Dociśnij boki, żeby ciastko się nie otwierało. Posmaruj roztrzepanym jajem.
  5. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
  6. Zostaw w piekarniku do lekkiego ostygnięcia.
pomysł na to co można zrobić z ciasta francuskiego, gotowe ciastka nadziewane ricottą
Ciastka powinny się lekko zrumienić, ale nie zbrązowieć. Możesz je podgrzewać w mikfrofalówce, tak by ser był ciepły a dropsy podtopione.

8 – Przekąski z brzoskwiniami i serem białym

Przekąska, w której owoce i twaróg grają pierwsze skrzypce. Jest bardzo słodka, ale ser twarogowy dba tez o to, by smakoszowi nie zabrakłlo białka.

Wykorzystaj brzoskwinie z puszki konserwowane w syropie. Są bardzo słodkie, toteż nie będzie już potrzebny żaden dodatek cukru. W sezonie warto oczywiście użyć świeżych, dojrzałych brzoskwini, naturalnie słodziutkich.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • cukier puder do posypania

Instrukcje:

  1. Poporcjuj ciasto francuskie na kwadraty o boku około 8 centymetrów.
  2. Z jednej strony kwadratu mocno zwałkuj ciasto, by było bardzo cienkie. Potnij je tak, by na środku były gęste paski.
  3. Rozrób twaróg z cukrem na gładką masę. Warto zmielić twaróg by był jak najbardziej kremowy.
  4. Posmaruj grubszą część ciasta twarogiem. Połóż na środku połówkę brzoskwini.
  5. Nakryj brzoskwinię cienką częścią ciasta. Estetycznie ułóż nacięte paski.
  6. Włóż do piekarnika na 200 stopni i Celsjusza, piecz około 20 minut do zrumieniania ciasta.
pomysł an ciasto francuskie z brzoskwiniami
Tak apetyczna przekąska szybko zniknie z półmiska! Oprócz brzoskwini, możesz podobnie użyć innych owoców, np. połówki jabłek, dorodnych śliwek czy dojrzałych bananów.

9 – Makowe bomby nie tylko na Święta

Kto powiedział, że makowiec jest zarezerwowany tylko na Święta czy imieniny cioci? Mak jest bardzo zasobny w wapń, więc jak najbardziej powinniśmy sięgać po niego w codziennej kuchni. Masa makowa, do kupienia w każdym supermarkecie, smakuje wybornie, a przy oazji służy kościom. Możesz do niej dodać rodzynki lub dowolne inne suszone owoce.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 400 g masy makowej
  • rodzynki wedle uznania
  • 1 jajko, roztrzepane
  • sezam do posypania

Instrukcje:

  1. Rozwałkuj ciasto francuskie na grubość około 4 milimetrów.
  2. Wymieszaj masę makową z rodzynkami.
  3. Wysmaruj ciasto grubą warstwą masy makowej.
  4. Zawiń ciasto w zbity rulon.
  5. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
  6. Całość pokrój na ciasteczka dowolnej wielkości.
  7. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz do zrumienienia przez około 20 minut.
co można zrobić z ciasta francuskiego - ciastka nadziewane masa makową i rodzynkami
Ciasteczka dobrze smakują na ciepło i na zimno. Są sycące, więc sprawdzą się jako przekąska do popołudniowej herbaty na długo przed kolacją

10 – Paszteciki mięsne

Ostatni pomysł na to, co można zrobić z ciasta francuskiego, by przekąska skutecznie pokonała głód. Trudno o bardziej sycący kąsek, niż pasztecik napakowany mięsem. Możesz użyć dowolnego mięsa – my akurat polecamy zmieloną pierś, za źródło tłuszczu służy majonez i dodane jajko.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 250 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 marchewka, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 jajka (1 roztrzepane)
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • sezam do posypania

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj mięso, cebulę, marchewkę, czosnek, 1 jajko, majonez, sól i pieprz.
  • Rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt o grubości około 3 mm.
  • Na cieście francuskim rozłóż farsz, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca na brzegu. Zawiń w rulon.
  • Pokrój rulon na kawałki o szerokości około 4 cm.
  • Ułóż kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Posyp sezamem.
  • Piecz w piekarniku przez około 25 minut, aż mięso będzie równomiernie dopieczone a paszteciki rumiane.

Do farszu możesz dodać dowolne dodatki warzywne, takie jak pieczarki, papryka, kukurydza lub groszek.

co zrobić z ciasta francuskiego pomysł na paszteciki mięsne
Możesz eksperymentować z formą pasztecików by jadło się je jak najwygodniej.

Podsumowanie

Powyższe pomysły na to co zrobić z ciasta francuskiego możesz dowolnie modyfikować. Zaletą tego ciasta jest fakt, że doskonale smakuje zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Wypieki na gotowej bazie naprawdę trudno zepsuć! Eksperymentuj ze sposobami zawijania, dekoracyjnymi nacięciami, podawaniem na słodko i słono, a nigdy nie zabraknie Ci czegoś do przegryzienia.

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Jak zacząć oszczędzać? 6 najważniejszych wskazówek na początek

Jak zacząć oszczędzać? 6 najważniejszych wskazówek na początek

  • Przeczytasz w 8 minut
  • 234 wyświetleń
Mech chrobotek na ścianie. Wszystko co powinieneś wiedzieć, zanim postawisz na zakup tej dekoracji

Mech chrobotek na ścianie. Wszystko co powinieneś wiedzieć, zanim postawisz na zakup tej dekoracji

  • Przeczytasz w 5 minut
  • 217 wyświetleń
Kuchnia grecka – potrawy z kraju Dionizosa, których trzeba spróbować

Kuchnia grecka – potrawy z kraju Dionizosa, których trzeba spróbować

  • Przeczytasz w 11 minut
  • 292 wyświetleń
Wysokość siatki ogrodzeniowej – jak dobrać odpowiednią? 

Wysokość siatki ogrodzeniowej – jak dobrać odpowiednią? 

  • Przeczytasz w 3 minut
  • 495 wyświetleń

© 2023 Nowoczesny.pl