Co zrobić z cukinii na obiad? 10 sprawdzonych pomysłów
- Data publikacji 13 lutego 2024
- Przeczytasz w 8 minut
- 450 wyświetleń
Co zrobić z cukinii na obiad dla siebie, bliskich i gości? Doceń to warzywo – jest szalenie funkcjonalnym towarzyszem kulinarnym! Na bazie cukinii stworzysz spektakularne potrawy i wcale nie musisz do tego zostawać kulinarnym mistrzem. Przed Tobą 10 inspiracji do przetestowania jak najszybciej – nie czekaj na sezon!
Co zrobić z cukinii na obiad – lista pomysłów
Cukinię możesz wykorzystać w przeróżnych obiadowych daniach – to uniwersalne warzywo, o neutralnym smaku, ustalanym głównie przez przyprawy i dodatki. Tutaj znajdziesz przepisy na:
- zapiekaną cukinię z mięsem kurczaka i żółtym serem
- placki cukiniowe z serem mozzarella
- cukiniowe gofry obiadowe na wytrawnie
- jeden z wielu wariantów leczo
- dietetyczny zamiennik makaronu
- zapiekankę z cukinią i kartoflami
- wegańskie kotlety cukiniowo-soczewicowe
- wytrawne naleśniki z serem i pieczoną cukinią
- szaszłyki w sam raz na grilla
- cukiniową tartę na francuskim cieście.
Realizacja tych przepisów nie wymaga doświadczenia ani wybitnych zdolności! Przedstawiamy dokładne instrukcje, receptury nie wymagają żadnych skomplikowanych technik gotowania.
1 – Zapiekana cukinia z kurczakiem i serem – sycąca klasyka
Zapiekana faszerowana cukinia to najpopularniejszy pomysł na obiadowe danie – a przy okazji jeden z najprostszych.
- Przekrój średniej wielkości cukinię na pół, wydrąż środek. Nie obieraj!
- Wydrążony środek wypełnij mięsem z piersi kurczaka, pokrojonym serem żółtym oraz dowolnymi warzywami.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, aż ser się rozpuści a całość zarumieni.
Mięso z piersi kurczaka jest jednym z najbogatszych źródeł białka. Zawiera znikomą ilość tłuszczu, co przekłada się na niską kaloryczność. Dodanie sera żółtego wzbogaci danie o wapń i ogrom smaku – kto nie kocha ciągnącego się sera?
To danie jest bardzo uniwersalne i można je modyfikować według własnych preferencji. Do farszu spróbuj dodać różnorodne warzywa, takie jak papryka, pieczarki lub kukurydza. Ser można zastąpić innym, np. świeżą mozzarellą albo gorgonzolą. Niezależnie od tego, jak zmienisz to danie, na pewno będzie pyszne i sycące.
2 – Placki cukiniowe z mozarellą i cebulą
Placki ziemniaczane zna każdy – a co powiesz na cukiniowe? Kartoflana opcja ma z ich strony sporą konkurencję! Cukiniowe placuszki mają delikatniejszą konsystencję oraz znacznie niższą kaloryczność. Doskonale przyjmują przyprawy i dodatki.
- Wymieszaj w misce grubo startą cukinię, pokrojoną mozzarellą, posiekaną cebulę.
- Wbij jajko, dodaj 3-5 łyżek mąki (w zależności od ilości ciasta, tak by się nie rozlewało).
- Dopraw solą, pieprzem, szczypiorkiem i bazylią.
- Rozgrzej na patelni olej rzepakowy, powoli nakładaj porcje ciasta. Smaż z obu stron do zrumienienia.
- Podawaj z dipem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Mozzarella świetnie sprawdza się jako składnik ciasta w wytrawnych plackach. Jest także bardzo odżywcza, dzięki wysokiej zawartości białka oraz tłuszczu (jeśli ograniczasz kalorie, możesz użyć mozzarelli odtłuszczonej). Nie żałuj cebuli – musi być mocno wyczuwalna! Placuszki najlepiej smakują na świeżo.
3 – Cukiniowe gofry obiadowe
Cukinia fantastycznie sprawdza się jako podstawa ciasta gofrowego. Nadaje dużej objętości, co pozwala zmniejszyć ilość mąki i całościowo obniżyć kaloryczność potrawy. Do gofrów koniecznie dodaj źródło białka – drobno zmielony twaróg doprawiony czosnkiem i solą.
- Weź 2 średnie cukinie i 2 jajka. Zetrzyj cukinie na grubej tarce, wymieszaj z jajkami.
- Dodaj pół szklanki mąki pszennej. Według uznania możesz dołożyć do ciasta zieleninę i inne warzywa.
- Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj na gładką masę.
- Przelej do rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy.
Takie gofry to przy okazji dobry sposób na przemycenie do diety więcej warzyw, jeżeli domownicy za nimi nie przepadają ;). Smak cukinii nie jest wyczuwalny – dominują przyprawy, całość smakuje po prostu jak wytrawne gofry.
4 – Pożywne leczo
To tradycyjne węgierskie danie, jedna z wielu odmian gulaszu warzywnego. Składa się z papryki, pomidorów, cebuli, intensywnych pikantnych przypraw oraz kiełbasy. Potrawa rozgrzewa, syci, a głębia smaku nigdy się nie nudzi.
Leczo jest popularne w całej Europie, toteż istnieją różnorodne modyfikacje węgierskich receptur. My proponujemy dodawanie do leczo dużej ilości cukinii pokrojonej w grubą kostkę.
- Pokrój paprykę, pomidory, cukinię oraz wybraną kiełbasę w dużą kostkę. Cukinii nie trzeba obierać.
- Posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju rzepakowym.
- Wrzuć wszystkie składniki do garnka. Dopraw ostrą papryką, oregano, bazylią i ząbkiem czosnku.
- Duś na wolnym ogniu, aż woda z pomidorów nada całości gulaszowej konsystencji. W razie potrzeby możesz rozrzedzić danie pomidorową salsą bądź koncentratem.
5 – Niskowęglowodanowy zamiennik makaronu
Makaron z cukinii, czyli nic innego, jak cukinia pokrojona na wzór spaghetti. Można to zrobić nożem lub specjalną obieraczką, do dostania w sklepach z utensyliami. Tak pokrojona cukinia potrzebuje 2-3 minut gotowania, by zmięknąć. Wykorzystaj ten zamiennik klasycznego spaghetti dokładnie do tych samych dań, w których używasz zwykłego makaronu.
Po co robić taki makaron? Cukiniowy zamiennik doskonale sprawdza się na dietach ograniczających kalorie oraz w jadłospisach niskowęglowodanowych. Ma dużą objętość, a przy tym bardzo niską wartość energetyczną. Tylko 16 kcal na 100 g, gdy 100 g prawdziwego makaronu to aż 350 kcal! Można szaleć z dodatkami bez obaw o sylwetkę.
6 – Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana na rodzinny obiad
Przygotowujesz obiad dla kilku osób, a pod ręką masz piękne cukinie? Łap za żaroodporne naczynie i przygotuj prostą, pożywną zapiekankę. Potrzebujesz tylko warzyw, jajek żółtego sera i dowolnego mielonego mięsa.
- Pokrój 2 średnie cukinie i 500 gramów ziemniaków na grube plasterki. Zetrzyj 100 gramów żółtego sera na grubej tarce. Dodaj 200 gramów mielonego mięsa. Posiekaj cebulę, podsmaż ją na oleju.
- Do zapiekanki można dodać inne składniki, np. pieczarki, paprykę lub kukurydzę (warzyw nigdy nie jest za dużo!).
- Wymieszaj całość z 2 jajkami. Dopraw solą.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przykryj plastrami żółtego sera. Posyp szczypiorkiem.
- Umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez na około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser się rozpuści i zarumieni.
Jeden kawałek takiej zapiekanki będzie bardzo sycący. Z pewnością nikt nie odejdzie od stołu nieusatysfakcjonowany.
7 – Warzywne kotlety z cukinii i soczewicy
Cukinia na obiad pod postacią wegańskich kotletów – zapewniamy, że nie będzie brakować Ci mięsa ani sera! Wykorzystaj zieloną soczewicę – soczewica dostarcza równie dużo białka co pierś z kurczaka, a równocześnie jest zasobna w błonnik pokarmowy. Kotlety są dzięki temu bardzo sycące.
- Zetrzyj 1 dużą cukinię na tarce z grubymi oczkami. Dodaj 1 szklankę ugotowanej soczewicy oraz kopiastą łyżkę mąki pszennej.
- Posiekaj cebulę, natkę pietruszki i szczypiorek. Dodaj sól oraz pieprz do smaku.
- Wymieszaj wszystko. Odsącz nadmiar wody.
- Uformuj małe, cienkie kotlety i obtocz je w mące.
- Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, na wolnym ogniu do zrumienienia z obu stron. Podawaj gorące.
8 – Naleśniki z twarogiem i pieczoną cukinią z kurkumą
Wytrawne naleśniki z solonym twarogiem i plasterkami cukinii podsmażonymi na oleju rzepakowym – proste, prawda? Podsmaż cukinię z dodatkiem kurkumy – ta aromatyczna żółta przyprawa jest bardzo zdrowa.
- Przygotuj klasyczne ciasto na naleśniki.
- Przypraw solą i czosnkiem drobno zmielony półtłusty twaróg.
- Pokrój cukinię na cienkie plastry. Dopraw solą i kurkumą. Podsmaż na oliwie z obu stron.
- Upiecz naleśniki. Gdy przestygną, posmaruj placki grubą warstwą twarogu. Na serze ułóż smażoną cukinię.
- Opcjonalnie – możesz dołożyć do nadzienia np. szynkę, wędzonego łososia i dodatkowe warzywa.
9 – Szaszłyki w wersji z cukinią
W lodówce zalega mała cukinia? Na obiad w sezonie grillowym doskonale sprawdzi się jako składnik szaszłyków.
Wybierz krótkie, młode cukinie, nie obieraj ich, tylko pokrój na grube plastry. Nabij na patyczki do szaszłyków razem z papryką, pomidorami i kawałkami mięsa. Oprósz solą, oregano oraz pieprzem. I na ogień! Podawaj z keczupem, musztardą, pikantną salsą.
Alternatywnie, takie szaszłyki możesz przyrządzić także w piekarniku bądź na patelni grillowej.
10 – Tarta cukiniowa z ricottą na cieście francuskim
Wstąp do supermarketu lub piekarni po gotowe ciasto francuskie z jak najkrótszym składem. To znacznie ułatwi Ci przygotowanie tego pomysłu – samodzielne zrobienie ciasta francuskiego od podstaw jest dosyć pracochłonne.
- Wyjmij ciasto francuskie z opakowania i rozłóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia.
- Weź 2 średnie cukinie. Obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj 150 gramów sera ricotta, posiekaną cebulę, 2 jajka i 1/4 szklanki śmietany 18%. Wymieszaj ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
- Wyłóż całość na ciasto. Z wierzchu posmaruj jeszcze odrobiną ricotty.
- Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut.
Podsumowanie
Teraz już chyba nie zabraknie Ci pomysłów na to, co zrobić z cukinii na obiad. Dla jednej osoby, dla całej rodziny, na grilla, na dietę – to uniwersalne warzywo nie zawodzi. Potrawy na bazie cukinii są proste, sycące, da się je zrobić także w niskokalorycznej wersji. Eksperymentuj – cukinia na obiad może wystąpić w wielu daniach, także tych klasycznych!
Warto zobaczyć
Warto zobaczyć
Odkryj lampy solarne LED i oświetl ogród bez rachunków za prąd!
- Przeczytasz w 3 minut
- 147 wyświetleń