Ekspres kolbowy czy automatyczny? Jaki wybrać?
Artykuł sponsorowany
- Data publikacji 11 stycznia 2024
- Przeczytasz w 3 minut
- 195 wyświetleń
Większość osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej filiżanki świeżo parzonej kawy, a możną ją przygotowywać na wiele różnych sposobów. Ostateczny smak zależny jest od gatunku ziaren, ale też i ekspresu, w którym została ona zaparzona. Wśród popularnych urządzeń jest ekspres kolbowy i automatyczny. Czym różnią się one od siebie i który z nich wybrać?
Jak działa ekspres kolbowy?
Ekspres kolbowy do kawy jest urządzeniem ciśnieniowym, a jego nazwa pochodzi od metalowego pojemnika z rączką, w którym znajduje się zmielona kawa. Ekspres taki przepuszcza wodę pod ciśnieniem przez zmieloną kawę, a cały proces jest sterowany ręcznie. Zatem parzenie kawy jest w pełni uzależnione od osoby, która taki ekspres obsługuje, co daje duże pole do manewru. W ekspresie kolbowym znajduje się pompa oraz bojler podgrzewający wodę, a wytwarzane ciśnienie w zależności od konkretnego modelu może wynieść od 9 do 17 barów. Te modele zostały zaprojektowane z myślą o mocnej kawie espresso, choć oczywiście przygotować można w nim różne gatunki dzięki bocznemu streamerowi do spieniania mleka, który znajduje się w większości ekspresów.
Jak działa ekspres automatyczny?
Ekspres automatyczny, jak sama nazwa wskazuje, jest urządzeniem, które samodzielnie potrafi przygotować różne rodzaje kaw. Cały proces jest zautomatyzowany, a więc rola człowieka jest ograniczona do minimum. W zależności od modelu ekspresy te są wyposażone w funkcje umożliwiające parzenie różnych rodzajów kaw, a obsługa takiego urządzenia jest prosta. Ekspresy mają wbudowane młynki ceramiczne lub stalowe, które mielą kawę bezpośrednio przed parzeniem. Wytarzają one duże ciśnienie najczęściej wynoszące 15 barów, a w większości modeli znajdują się dysze spieniające mleko, dzięki którym można przygotować delikatne cappuccino lub latte.
Podstawowe różnice między ekspresem kolbowym a automatycznym
- Ekspres automatyczny pozwala na przygotowanie kawy przy użyciu jednego przycisku, a w przypadku ekspresu kolbowego cały proces odbywa się ręcznie.
- Osoba obsługująca ekspres do kawy kolbowy samodzielnie decyduje, jak długo i w jaki sposób będzie przebiegać cały proces.
- Modele kolbowe są polecane szczególnie do gastronomii, ale też i do użytku domowego dla kawoszy, którzy cenią najwyższą jakość i wyjątkowy smak.
- W ekspresach kolbowych można samodzielnie regulować temperaturę parzenia kawy, co pozwala na osiągnięcie wysokiej jakości napojów.
- Ekspres kolbowy daje nieograniczone możliwości przy tworzeniu aromatycznej kawy, dzięki pełnej kontroli nad ilością kawy i mocą przygotowywanych specjałów.
Który ekspres do kawy wybrać?
Prawdziwy smakosz kawy będzie zdecydowanie bardziej zadowolony z napoju przyrządzonego w ekspresie kolbowym. W tym urządzeniu można kontrolować każdy etap parzenia, co pozwala na eksperymentowanie ze smakiem i aromatem. To urządzenie dla wszystkich, dla których kawa jest czymś więcej niż tylko napojem, który ma dodać energii. Proces parzenia daje dużo satysfakcji, a kawa z ekspresu kolbowego jest rozkoszą dla podniebienia.
Warto zobaczyć
Warto zobaczyć
Damskie buty sportowe – przewodnik po trendach i wyborze idealnego modelu
- Przeczytasz w 3 minut
- 180 wyświetleń