Nowoczesny.pl
Nowoczesny.pl > Kuchnia > Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki? Poradnik

Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki? Poradnik

Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki? Poradnik

Aronia to jeden z owoców, który ma mnóstwo właściwości przydatnych dla naszego organizmu. Wśród nich znajdziemy flawonoidy przydatne w walce z wolnymi rodnikami, witaminę P, C i kilka z grupy B, a także mikroelementy takie jak wapń, żelazo czy fosfor. By zapewnić je sobie przez cały rok, najlepiej sporządzić z owoców sok. Mogą go pić osoby w każdym wieku. Czasami pojawia się jednak problem – aronia ma cierpki smak i z sokiem z jej owoców jest podobnie. Są jednak i na to sposoby. Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki? Wypróbuj sprawdzone metody!

Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?

Owoce aronii dojrzewają zwykle około połowy sierpnia. Nie opadają jednak z krzaków zbyt szybko, z powodzeniem można je zbierać z krzaków jeszcze do połowy września.

Kiedy owoce są dojrzałe, wyróżniają się charakterystycznym, cierpkim smakiem. Za taki stan rzeczy odpowiedzialne są przede wszystkim taniny. To naturalne garbniki roślinne, które mają odstraszać dzikie zwierzęta przed zjedzeniem owoców. Oprócz charakterystycznego smaku taninom przypisuje się także właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne.

Taniny pozostają również w przetworach z owoców. Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki? Możesz wypróbować jedną z kilku metod.

jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki - zbieraj zmarznięte owoce
Owoce zbierane po przymrozkach będą mniej cierpkie

Przygotowywanie soku z zamrożonych owoców

Za najskuteczniejszą metodę zmiany smaku aronii uważa się wpływ niskiej temperatury. Okazuje się, że zamarznięte owoce są znacznie łagodniejsze. Wystarczy więc umieścić aronię na kilka dni w zamrażarce, a przygotowany z niej sok będzie znacznie smaczniejszy.

W dodatku rozmarzające aronie łatwiej “puszczają” sok, dzięki czemu przygotowywanie przetworów będzie szybsze. Taki sam efekt da zbieranie owoców po pierwszych przymrozkach. Kiedy jednak temperatura długo nie będzie spadać, ryzykujemy, że owoce same opadną z krzaka. Zamrażarka jest dużo bezpieczniejszą opcją.

Usunięcie skórki z owoców

Wiele tanin gromadzi się zwłaszcza w skórkach owoców. Jeśli więc usuniesz je przed wrzuceniem aronii do sokownika, smak soku powinien być zdecydowanie łagodniejszy.

Ręczne usuwanie skórek jest żmudne i trudne. Najlepiej znów wykorzystać do tego odpowiednią temperaturę, tyle że wysoką, i potraktować owoce wrzątkiem. Wówczas skórka sama będzie odchodzić i łatwo się jej pozbędziesz.

Podobny efekt da wyciskanie aronii przez sokowirówkę. W tym przypadku oprócz skórek uda się również zatrzymać pestki owoców.

Dodatki do soku z aronii, które niwelują cierpki smak

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki, z pewnością od razu pomyślałeś o cukrze. Jego dodatek z pewnością poprawi smak soku, ale są też minusy takiego rozwiązania. O ile niewielki dodatek cukru nie zawadzi, o tyle większe ilości tych kryształków negatywnie wpłyną na korzystne działanie aronii. A i sam nadmiar cukru nie jest korzystny dla naszego organizmu.

Alternatywą o bardziej korzystnych właściwościach będzie miód. Można go dodać nawet już po otwarciu butelki z sokiem, rozpuszczając w niej łyżeczkę miodu. Cierpki smak pomoże również złagodzić dodatek z soku z cytryny.

Smak soku mogą nieco odmienić także dodatki z innych owoców. Najczęściej do aronii dodaje się maliny lub jabłka, czasami też czarne porzeczki. 

Jak przygotować sok z aronii?

Kiedy wiesz już, jak postępować z owocami, czas ma samo przygotowanie soku. Najprościej będzie wykorzystać do tego duży garnek z grubym dnem, do którego wsypujemy zamrożoną bądź ołupioną aronię i wlewamy wodę. Proporcje to zwykle 1,5 litra wody na kilogram owoców. Na tym etapie możemy także dodać cukier, inne owoce czy sok z cytryny.

Po zagotowaniu mieszankę należy gotować na bardzo małym ogniu przez około 30 minut. Otrzymasz dość gęsty płyn, po zakończeniu gotowania trzeba więc przecedzić go przez sitko. W ten sposób uzyskasz właściwy, klarowny sok. Należy go jeszcze raz zagotować, a potem wlać do wyparzonych butelek czy słoików. Po ich szczelnym zamknięciu warto je jeszcze pasteryzować przez kilkanaście minut.

Jak zrobić sok z aronii w sokowniku?

W przygotowaniu soku z aronii pomoże profesjonalny sprzęt – sokownik. To specjalny garnek podzielony na części, z wężykiem do odprowadzania soku. Zamrożone lub pozbawione skórki owoce wsypuje się do górnej – możesz je zasypać cukrem – a wodę wlewa do dolnej. Do środkowej, pustej części będzie spływać sok.

Czas gotowania zależy od ilości owoców. Sokowniki są jednak zwykle duże, mieści się w nich po kilka kilogramów owoców. Gotuj je więc na małym ogniu co najmniej przez półtorej godziny. W czasie gotowania sprawdzaj poziom wody i w razie czego uzupełniaj wrzątkiem. Sok, który ścieknie przez wężyk, trzeba jeszcze raz zagotować, a potem rozlać do butelek lub słoików.

jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? wcześniej owoce trzeba zamrozić
Z aronii można przygotować również inne przetwory, nie tylko sok

Jakie przetwory można jeszcze zrobić z aronii?

Dostęp do witamin i mikroelementów, które znajdują się w aronii, można sobie zapewnić nie tylko za pomocą soku. Z tych owoców powstają bowiem również inne przetwory:

  • dżem z aronii: najlepiej przygotowywać go przez dwa dni. Pierwszego zasypać owoce cukrem i odstawić, drugiego zagotować i mieszać aż do pożądanej konsystencji;
  • przecier z aronii: owoce przeciera się z cukrem w proporcji 1:1, a potem mocno podgrzewa;
  • nalewka z aronii: z zamrożonych owoców pozyskuje się sok, następnie jeszcze syrop, a całość miesza ze spirytusem i odstawia do leżakowania.

Podobnie jak w przypadku soku, także do innych przetworów z aronii warto dodać inne owoce. W dżemach i przecierach znakomicie sprawdzą się kwaśne jabłka. W przypadku nalewki smak w czasie przygotowywania syropu ubogacą na przykład liście wiśni.

Podsumowanie: jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?

Są co najmniej trzy metody, jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki. Za najskuteczniejszą uznaje się przygotowywanie soku z zamrożonych owoców. Drugi przydatny przepis zakłada usunięcie skórki z owoców przez sparzenie ich wrzątkiem.

Cierpki smak mogą osłabić także dodatki. Najprościej dodać do soku cukier, ale w dużych ilościach negatywnie wpłynie na właściwości aronii. Lepiej będzie zastąpić go miodem. Można także dodać nieco soku z cytryny lub wzbogacić sok innymi owocami – najlepiej malinami bądź jabłkami.

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Oled czy Qled – czym różnią się te technologie?

Oled czy Qled – czym różnią się te technologie?

  • Przeczytasz w 6 minut
  • 57 wyświetleń
Jak wyczyścić skutecznie przypalone żelazko?

Jak wyczyścić skutecznie przypalone żelazko?

  • Przeczytasz w 6 minut
  • 72 wyświetleń
Inspirujące książki o biznesie. Biografie milionerów, które wskażą Ci drogę

Inspirujące książki o biznesie. Biografie milionerów, które wskażą Ci drogę

  • Przeczytasz w 5 minut
  • 120 wyświetleń
Najlepsza poduszka do spania na boku – jak wybrać model idealny?

Najlepsza poduszka do spania na boku – jak wybrać model idealny?

  • Przeczytasz w 5 minut
  • 44 wyświetleń

© 2023 Nowoczesny.pl