Jaki ser do spaghetti wybrać? Propozycje prosto z Włoch!

- Data publikacji 19 kwietnia 2023
Przeczytasz w 4 minut
296 wyświetleń
Niektóre potrawy nie mogą obyć się bez pysznego sera, który wiele osób uwielbia i może jeść codziennie. Chyba nikt nie wyobraża sobie pizzy bez tego dodatku. Jednak, co ze spaghetti? Do makaronu także dodaje się ser. W słonecznej Italii to element bardzo ważny Dzięki temu danie lepiej smakuje. Ser lekko topiący się na gorącym sosie? Mmmm pychota!
W tym artykule podpowiem Ci, jakie sery włoskie będą idealne do makaronu spaghetti. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej!
Jaki ser do spaghetti wybrać? Postaw na klasykę, czyli PARMEZAN
Dlaczego będzie doskonały do makaronu? Przede wszystkim przez jego smak. Jest ostry i wyrazisty, dlatego doskonale dopasowuje się do każdego rodzaju sosu. Ten rodzaj włoskiego sera sprawdzi się w każdej makaronowej potrawie. Na pewno sprawi, że posiłek będzie miał doskonały smak.
Parmezan możesz dodać do swojego dania nawet jeśli nie tolerujesz laktozy. Z reguły bardzo twarde sery jej nie zawierają. Dlatego osoby, które nie tolerują tego związku chemicznego, mogą posypać nim spaghetti.
Niektórych do dodania parmezanu do makaronu może zniechęcić kaloryczność tego produktu (prawie 400 kcal/100g). Jednak powiem Ci, że mimo wszystko warto. Nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także poprzez bogate właściwości odżywcze. Parmezan to źródło wapnia. Co więcej, dostarcza do organizmu witaminy: A, B2, B12, oraz minerały: magnez, miedź, cynk, fosfor.

Mozzarella nie tylko do pizzy
Zastanawiając się, jaki ser do spaghetti wybrać, pewnie nie przeszła Ci przez myśl mozzarella. A jednak to dobry dodatek do dania makaronowego! To produkt, który sprawdzi się nie tylko na popularnej pizzy. Jest miękki, biały i lekko rozciągliwy, o lekkim i delikatnym smaku.
Ten włoski ser najlepiej podawać z gęstym sosem pomidorowym. Do sosu dodaj pokrojone kostki mozzarelli. Pod wpływem temperatury roztopią się, a ty będziesz miał pyszny sos. Inną opcją jest posypanie nim już gotowego dania. Kto jak lubi. Dodaj jeszcze pomidory i bazylię dla lepszego smaku.
A dlaczego właśnie ten ser do spaghetti warto wybrać? To prawda, że jest on dość kaloryczny (280 kcal/100g), ale warto spojrzeć na jego składniki odżywcze. Tak jak parmezan, jest doskonałym źródłem wapnia, a także innych minerałów, takich jak: potas, magnez czy cynk. Nie można zapomnieć o witaminach z grupy B. Jeśli nie jesteś na ścisłej diecie, wypróbuj dodać mozzarellę do makaronu.

Ser do spaghetti – Pecorino
Czy kiedykolwiek słyszałeś o takim włoskim serze? To bardzo twardy ser, który produkuje się z mleka owczego. Ma charakterystyczny słomkowy kolor. Możesz także spotkać się z innymi odcieniami – wszystko zależy od tego, w jakich warunkach został wyprodukowany. Charakteryzuje się niewielką ilością dziur. Smak jest ostry, a im starszy ser, tym mocniejszy i wyraźniejszy aromat.
Pecorino dodaje się do makaronu spaghetti bardzo często. W Italii znane jest potrawa cacio e pepe – jest to klasyczny makaron z sosem serowym, przygotowanym właśnie z pecorino. Bardzo szybkie i proste danie, które zachwyci swoim smakiem i aromatem.
Ser do spaghetti w swoim składzie ma wysoki procent kwasów tłuszczowych omega 3. Co więcej, zawiera białko, magnez, potas i wapń, dlatego dostarczy ważnych minerałów do organizmu. Tak, jak poprzednie produkty jest wysokokaloryczny (około 400 kcal/100g), ale przecież czasami warto sobie pozwolić na chwilę przyjemności.

Jaki ser do makaronu? Wybierz włoską ricottę!
Ricotta to jeden z popularniejszych włoskich serów. Charakteryzuje się swoją delikatnością i kremowym, słodko-kwaśny smakiem. Niektórzy uważają, że ten produkt nie smakuje niczym. Jednak jeśli dodasz ricottę do makaronu, to wzmocni smak innych dodatków. Z tym serem wyczarujesz pyszne dania.
Ricottę warto dodać do sosów pomidorowych, szpinakowych, czy do popularnej carbonary.
Ten ser do spaghetti na pewno wybiorą osoby, które martwią się kaloriami (174 kcal/100g). W swoim składzie posiada wiele witamin z grupy B oraz witaminę A. Ma również wiele składników mineralnych, m.in. – wapń, żelazo, magnez, potas.

Tyle propozycji mam dzisiaj dla Ciebie. Który ser do spaghetti dodasz do swojej kolejnej potrawy? Poeksperymentuj i wybierz produkt, który najbardziej Ci smakuje.
Warto zobaczyć
Warto zobaczyć

Co trzeba wiedzieć przed malowaniem drewnianej elewacji? Poradnik dla początkującego
Przeczytasz w 2 minut
123 wyświetleń