Nowoczesny.pl
Nowoczesny.pl > Kuchnia > Jakie wino do sushi?

Jakie wino do sushi?

Jakie wino do sushi?

Wyborne hosomaki, nigiri, futomaki oraz uramaki, a to wszystko w akompaniamencie wasabi i sosu sojowego – brzmi jak przepis na idealną kolację lub towarzyskie spotkanie? Oczywiście! Aby jednak posiłek nabrał charakteru, zdecydowanie warto uzupełnić go winem. Wtedy jeszcze lepszy smak jest wręcz gwarantowany. To bowiem zestawienie wręcz idealne. 

Jakie wino do sushi będzie jednak wyśmienitym wyborem? Zapraszam na podróż, podczas której zabiorę Cię na wycieczkę po świecie tych trunków i podpowiem, jakie wybrać do tego japońskiego dania!

Na początek podstawa, a więc odpowiedni smak wina

Wybierając wino do sushi, warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jego smak. A za ten odpowiada oczywiście głównie stopień wytrawności trunku. Jakie zatem sprawdzi się idealnie do tej japońskiej potrawy – wytrawne, półwytrawne, półsłodkie czy słodkie? 

Ze względu na to, że w większości rolek znajduje się surowa ryba, zdecydowanie najlepszym wyborem będą wina wytrawne lub półwytrawne. Takie trunki charakteryzują się bowiem lekką nutą kwasowości zmieniającą się w subtelną słodycz. Będą więc świetnie uzupełniać spożywany posiłek. Nie przytłoczą w żaden sposób jego smaku, ani też nie zafundują Twoim kubkom smakowym dziwnych połączeń. 

Warto także pamiętać, że kwaskowe nuty w połączeniu z rybą to wręcz must have. Dzięki nim można pozbyć się charakterystycznego zapachu i posmaku. Zobojętniają bowiem aminy, stąd też rybę najczęściej skrapia się sokiem z cytryny. W przypadku sushi spokojnie wystarczy jednak wytrawne lub półwytrawne wino. 

Wino do sushi – lekkie czy pełne?

Zastanawiając się, jakie wino do sushi wybrać, trzeba pamiętać także o jego stylu. Tutaj zasada jest jednak dość prosta. Nie od dziś wiadomo bowiem, że ryby są bardzo delikatne i subtelne w smaku. Idealnie sprawdzają się więc do nich równie lekkie trunki. Takie, które w żaden sposób nie zamaskują charakteru mięsa.

Wino ma rybę delikatnie podkreślić, a nie ją zatuszować. W tym przypadku zdecydowanie warto postawić więc na lekkie trunki – charakteryzujące się subtelnym smakiem, bez dużej zawartości tanin odpowiadających za cierpkość. Dzięki temu stworzysz z sushi duet idealny. 

Poczujesz zarówno smak oraz aromat głównego dania, jak i spożywanego do niego trunku. Oczyścisz także winem swoje kubki smakowe, aby idealnie poczuć każdy kolejny kęs japońskiego przysmaku. 

Jakie wino do sushi? Białe, czerwone czy różowe?

Wiesz już, że do sushi najlepiej wybierać wino wytrawne lub półwytrawne, z kwaskowym posmakiem, ale mimo to także lekkie, bez cierpkich nut. Warto więc dowiedzieć się także, jaki kolor i rodzaj sprawdzi się najlepiej. Jak myślisz, jakie wino pasuje do sushi – białe, czerwone czy różowe? Tak naprawdę – każde z nich. 

Nie da się jednak ukryć, że większość z nas sięga w tym przypadku po białe trunki. Te bezsprzecznie kojarzą się bowiem z kuchnią bogatą w ryby oraz owoce morza. Warto więc postawić właśnie na nie. Mają subtelny i delikatny smak, dlatego dobrze łączą się z równie lekkim charakterem potrawy. Z pewnością w żaden sposób nie będą z nią rywalizować, a ciekawie ją podkreślą. 

Wiem jednak, że nie każdy przepada za winem białym. W naszym kraju zdecydowanie częściej sięga się bowiem po trunki czerwone. Te jednak automatycznie przywołują na myśl treściwe tłuste mięsa, a także charakterystyczny ciężki posmak w ustach. Musisz jednak pamiętać, że dużo zależy tutaj od rodzaju wybranego czerwonego wina. Do sushi warto postawić na trunek o większym stopniu kwasowości, a także cechujący się lekko owocowymi nutami. 

Z tego powodu wybór bardzo często pada chociażby na Point Noir. Jest to delikatna i świeża czerwona propozycja, która może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Przy sushi staraj się jednak unikać tych najcięższych propozycji z jednego prostego powodu – niemalże nie będziesz wtedy czuć smaku głównej potrawy. A tego chyba nikt by nie chciał – nawet w sytuacji, gdy to japońskie danie nie należy do Twoich ulubionych. 

A czy jako wino do sushi dobrze sprawdzi się trunek w wersji różowej? Oczywiście. Ten, podobnie jak biały, charakteryzuje się wyjątkową rześkością połączoną z lekko owocową nutą. Do wszelkich dań z rybą będzie więc ciekawym i z pewnością trafnym wyborem. Warto w takiej sytuacji postawić głównie na wina jednoszczepowe. Wtedy smak będzie subtelny, lekki i prosty – a o to właśnie chodzi. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku chociażby szczep Cabernet Cortis czy Tempranillo. 

Do sushi możesz więc wybrać tak naprawdę każdy kolor wina – o ile będziesz pamiętać o tym, że powinien być to trunek wytrawny lub półwytrawny, lekki, kwaskowy i z ewentualną nutą owocową. 

A co z winem musującym do sushi?

Wino musujące zawsze kojarzy się z wyjątkowymi okazjami i celebrowaniem tych najlepszych chwil czy momentów. Wiele osób sięga po nie jednak także latem. Są bardzo orzeźwiające, co świetnie komponuje się z piękną słoneczną pogodą. Czy jednak trunek z bąbelkami będzie odpowiedni do sushi? Tak! I to nawet z kilku powodów. Jakich?

Przede wszystkim dlatego, że musujące wino do sushi pozwala lekko oczyścić kubki smakowe po każdym kęsie. Tym samym będziesz w stanie idealnie poczuć smak każdego kolejnego kawałka czy rolki. Aromaty nie będą się wtedy mieszać.

Do tego musujące wino uważane jest za trunek, który poprawia trawienie. A to w przypadku spożywania dań, do których jako Polacy nie jesteśmy do końca przyzwyczajeni, bywa świetnym rozwiązaniem. W końcu zarówno ryba, jak i spora ilość ryżu, a także ostre wasabi muszą zostać szybko przetworzone przez nasz organizm. 

Do sushi spokojnie możesz więc wybrać Prosecco, Sangiovese czy Catarratto. Ważne, aby trunek był wytrawny lub półwytrawny. Jeśli chodzi o kolor – zarówno białe, jak i różowe wino musujące będzie strzałem w dziesiątkę. 

Jest jednak jedna sytuacja, kiedy to musujące wino może nie do końca sprawdzić się przy sushi. Jaka? Jeśli nie lubisz ostrego posmaku w ustach, a nie wyobrażasz sobie tego japońskiego dania bez wasabi. To, jak wiadomo, bywa niekiedy bardzo ostre i wyraźne. Wina musujące niestety mogą jeszcze zwiększyć jego “moc”, co może prowadzić do lekkiego dyskomfortu. 

Zawartość alkoholu w winie a sushi  – czy ma to jakieś znaczenie?

Wybierając wino do sushi, nie bez znaczenia może okazać się także to, ile alkoholu znajdziesz w trunku. Ponownie chodzi w tym przypadku o potrawę spożywaną z ostrym wasabi. Przepijając je winem z dużą zawartością alkoholu, możesz wzmocnić wrażenie jego ostrości. Im więcej procent w trunku, tym mocniejsze i wyraźniejsze odczuwanie pikantnych dodatków oraz dań. 

Tym samym do sushi staraj się wybierać wina z mniejszą zawartością alkoholu. Pasta wasabi nie będzie wtedy sprawiać wrażenia wyjątkowo ostrej, a do tego nie przytoczysz mocą trunku delikatnej ryby i towarzyszącym jej często warzyw. 

Szczepy win, które sprawdzą się idealnie do sushi

Wiesz już dużo na temat doboru wina do sushi od strony teoretycznej. Teraz nadszedł czas na praktykę. Przedstawię Ci już kilka konkretnych szczepów, które sprawdzą się do tej japońskiej potrawy wręcz idealnie. Zacznijmy od trunków białych. W tym przypadku zdecydowanie warto sięgnąć m.in. po:

  • Chardonnay – wyjątkowo delikatny szczep, z lekką nutą kwasowości oraz owocowymi aromatami, idealny do łososia,
  • Sauvignon Blanc – cytrusowo-owocowy szczep, z lekko słodkim posmakiem, cudowny do owoców morza w tempurze,
  • Riesling – klasyczny, uniwersalny i bardzo zrównoważony szczep, lekko owocowy, cytrusowy i kwiatowy, idealny do krewetek, ośmiorniczek czy krabów,
  • Grüner Veltliner – świeży, delikatny, cytrusowy szczep, który podkreśli smak niemalże każdej rolki – niezależnie od jej zawartości.

Wymienione szczepy to oczywiście tylko kilka propozycji. Są to jednak te zdecydowanie najpopularniejsze w Polsce i bardzo często wybierane do sushi. Teraz przejdźmy do win czerwonych. Tutaj możesz postawić m.in. na:

  • Pinot Noir – owocowy i kwasowy szczep, idealny do smażonych w tempurze owoców morza,
  • Syrah – uniwersalny, zrównoważony, delikatny szczep do każdego rodzaju sushi,
  • Barbera – z małą zawartością tanin, kwaskowy, dobry do większości rolek sushi, 
  • Bobal – owocowy, z delikatnym aromatem, aksamitny i uniwersalny. 

Z win różowych warto postawić z kolei na uniwersalne szczepy, pasujące do większości rodzajów sushi, m.in. na:

  • Cabernet Cortis – pełny dojrzałych owoców, aromatyczny, jednak zrównoważony i uniwersalny, 
  • Tempranillo –  owocowy, delikatny, lekki, z ciekawym aromatem,
  • Merlot – lekko herbaciany, delikatne owocowy, subtelny,
  • Zweigelt – lekki, orzeźwiający, bardzo subtelny smak.

Z win musujących szczególnie polecane są natomiast szczepy, takie jak:

  • Prosecco – lekko owocowy i cytrusowy z subtelnymi kwiatowymi nutami,
  • Sangiovese – aromatyczny, miękki, orzeźwiający, gaszący pragnienie,
  • Catarratto – neutralny, z lekką kwasowością, bardzo subtelny.

Jak zatem widzisz, propozycji na wino do sushi jest mnóstwo. Pamiętaj jednak zawsze, aby w pierwszej kolejności kierować się swoimi upodobaniami i preferencjami. Każdy z nas lubi przecież coś innego, dlatego też warto eksperymentować i łączyć różne smaki. W ten sposób z pewnością znajdziesz dla siebie najlepsze możliwe połączenie. 

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Sposoby na za duże buty – co zrobić?

Sposoby na za duże buty – co zrobić?

  • Przeczytasz w 8 minut
  • 565 wyświetleń
Stymulatory tkankowe – czym są i jak działają – pytania do eksperta

Stymulatory tkankowe – czym są i jak działają – pytania do eksperta

  • Przeczytasz w 3 minut
  • 40 wyświetleń
Jak wyczyścić skutecznie przypalone żelazko?

Jak wyczyścić skutecznie przypalone żelazko?

  • Przeczytasz w 6 minut
  • 338 wyświetleń
Rozmiar poduszki – jak dobrać?

Rozmiar poduszki – jak dobrać?

  • Przeczytasz w 8 minut
  • 265 wyświetleń

© 2023 Nowoczesny.pl