Nowoczesny.pl
Nowoczesny.pl > Kuchnia > Jedzenie – Zabrze. Jakich potraw warto spróbować w tym mieście?

Jedzenie – Zabrze. Jakich potraw warto spróbować w tym mieście?

Jedzenie – Zabrze. Jakich potraw warto spróbować w tym mieście?

Planujesz odwiedzić Zabrze? Jedzenie w tym mieście może Cię zaskoczyć swoją różnorodnością i jakością. To miasto jest pełne fantastycznej gastronomii, zasługującej na uwagę turystów. Każdy znajdzie coś dla siebie – a na które pozycje w menu szczególnie warto się decydować? Przeczytaj, jakie jedzenie Zabrze ma do zaoferowania i wypatruj go w każdej restauracji, do której trafisz.

Znane dania w restauracyjnym wydaniu

Są takie potrawy, które nigdy się nie nudzą. W każdym miejscu na świecie smakują trochę inaczej, nawet gdyby robiono je z identycznego przepisu. Sztandarowymi przykładami są pierogi, zupa pomidorowa, placki ziemniaczane czy naleśniki. Zabrze, Katowice, Bytom – gdziekolwiek na Śląsku się znajdziesz, dostaniesz te potrawy bez problemu. I za każdym razem smak Cię zaskoczy.

W restauracjach warto próbować nie tylko tego, czego nie jesz w domu. Sięgnij po to, co dobrze znasz, a poznasz od nowa! Ślązacy bardzo cenią domową kuchnię, więc spodziewaj się wybitnych doznań. Przywiązanie do kulinarnej klasyki idzie w parze ze współczesną kreatywnością – a efektem są np. płonące naleśniki.

Takie dania są także bezpiecznym wyborem dla osób z konkretnymi gustami smakowymi. Nie każdy lubi próbować zupełnie nowych dań, więc pozostanie przy klasyce w nieco ciekawszym wydaniu będzie dla nich komfortowe.

Jedzenie – Zabrze mięsem stoi!

Kuchnia śląska słynie z doskonałych mięsiw w imponującej ilości. Kto nie słyszał choćby o śląskiej roladzie z modrą kapustą? Bryzole, bitki, sznycle, klasyczne schabowe… Jest w czym wybierać!

Ze ślonskiego łobiodu nawet największy głodomor wyjdzie nasycony po brzegi. Nic dziwnego, że ten rejon upodobał sobie solidne, wysokokaloryczne dania mięsne. Górnicy od zawsze muszą dobrze jeść – a gdy gospodyni zabiera się do pracy, dobrze jedzą też pozostali domownicy. Tradycja nie zmieniła się od wieków. Porządne nakarmienie gości to dla Ślązaków sprawa honorowa!

Zajrzyj do kultowej zabrzańskiej restauracji Balaton, położonej w samym centrum miasta. Znajdziesz tutaj różnorodne dania mięsne w stylu śląskim, urozmaicone węgierskimi nutami. Taka kombinacja smaków gwarantuje wyraziste doznania smakowe – w końcu kuchnia węgierska słynie z przypraw i aromatów. Jak się okazuje, doskonale współgrają one ze śląskimi pysznościami, a Balaton jest jedyną restauracją, gdzie Śląsk kulinarnie spotyka się z Węgrami. Sprawdź menu restauracji na oficjalnej stronie https://balaton.zabrze.pl/ – karta jest szeroka, więc warto zrobić wstępny rekonesans.

W Balatonie możesz zamówić także korytka z różnymi rodzajami mięs. Doskonała opcja na grupowy wypad – a nic nie łączy tak, jak dobre jedzenie. Do kompletu goście otrzymują pod dostatkiem zasmażanej kapusty, ziemniaków, surówek i chrzanu. Czym chata bogata!

Garnuszek górniczy – danie specjalne, które pojawiło się w Balatonie z okazji Barbórki w 2022 roku. Źródło: Facebook restauracji Balaton

Zabrze – jedzenie tradycyjne na wysokim poziomie

Jak przystało na ważne regionalnie miasto, w restauracjach króluje także typowo śląskie jedzenie. Zabrze kusi:

  • krupniokiem, 
  • gumiklyjzami, 
  • ciapkapustą, 
  • zalewajką
  • kreplami
  • grochówką

Będąc w Zabrzu, koniecznie skosztuj tych potraw. Oczywiście takie dania, jak grochówka czy kreple (pączki) są Ci zapewne dobrze znane z codziennej kuchni, ale na Śląsku smakują wyjątkowo. Kucharze hołdujący tradycjom serwują gościom prawdziwy kęs Śląska, nie do podrobienia gdziekolwiek indziej. 

Czy znajdzie się coś dla wegan i wegetarian?

Oczywiście. Bezmięsne diety popularyzują się na Śląsku podobnie jak w innych rejonach. Zabrze idzie z duchem czasu, a na ulicach pojawia się coraz więcej wegańskich i wegetariańskich lokali. Także w restauracjach serwujących mięso bez problemu odszukasz sekcję dań wege. 

W mieście otwierają się zupełnie autorskie bezmięsne lokale, jak również sieciówki, które możesz znać z innych miast. Mistrzowie kuchni kuszą się nawet na odtwarzanie tradycyjnych śląskich dań na wegańską modłę. Rolada czy krupniok w roślinnej wersji to dzisiaj żadne zaskoczenie.


Jeżeli odwiedzasz Zabrze, jedzenie tutaj… zatrzyma Cię na dłużej. Kuchnia śląska w tradycyjnych i urozmaiconych wersjach. Wykwintne mięsa, perfekcyjnie przyrządzone, podane w dużej ilości. Klasyczne dania kuchni polskiej, smakujące zupełnie inaczej, niż w domu. A dla wegan i wegetarian nowoczesne lokale serwujące bezmięsne dania na najwyższym poziomie. Dla każdego coś dobrego, do syta – jak nakazuje górnicza tradycja.

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

W jakich doniczkach sadzić rośliny domowe?

W jakich doniczkach sadzić rośliny domowe?

  • Przeczytasz w 3 minut
  • 15 wyświetleń
Różnice między stolarstwem a ciesielstwem: co powinieneś wiedzieć

Różnice między stolarstwem a ciesielstwem: co powinieneś wiedzieć

  • Przeczytasz w 4 minut
  • 181 wyświetleń
Jak zrobić taras z kostki i palisady? 

Jak zrobić taras z kostki i palisady? 

  • Przeczytasz w 7 minut
  • 217 wyświetleń
Pościel bez prasowania – jaki materiał wybrać?

Pościel bez prasowania – jaki materiał wybrać?

  • Przeczytasz w 7 minut
  • 124 wyświetleń

© 2023 Nowoczesny.pl