Nowoczesny.pl
Nowoczesny.pl > Kuchnia > Kuchnia grecka – potrawy z kraju Dionizosa, których trzeba spróbować

Kuchnia grecka – potrawy z kraju Dionizosa, których trzeba spróbować

Kuchnia grecka – potrawy z kraju Dionizosa, których trzeba spróbować

Kiedy słyszysz “kuchnia grecka”, co pierwsze przychodzi Ci do głowy? Jest kilka popularnych dań, które są znane na całym świecie. Może i o tej kuchni nie mówi się tak dużo, jak o potrawach z Włoch, czy Francji, ale jest wiele ciekawych i smakowitych propozycji, które powinieneś znać. 

Dania kuchni greckiej charakteryzują się zdrowymi i świeżymi produktami. Co więcej, przyrządzenie pysznych potraw nie jest wcale takie trudne. W tym kraju dużą wagę przykłada się do zastosowania oliwy z oliwek. 

Chcesz dowiedzieć się, jakich dań musisz spróbować będąc w kraju Zeusa? Wyrusz ze mną w podróż do tego pięknego miejsca i zobacz, jak wygląda od strony kulinarnej. Do tej wyprawy nie potrzebujesz paszportu, biletu, ani walizki! Zaczynamy! 

1. Sałatka grecka

Kuchnia grecka - sałatka grecka
Świeża sałatka z soczystych warzyw i innych dodatków to doskonała przekąska i dodatek do dania głównego. 

Chyba nie można inaczej zacząć, niż od najpopularniejszej potrawy, która ma swoje korzenie w Grecji i jest mocno związana z tą kuchnią. Sałatka grecka jest znana na całym świecie. Co ciekawe, w kraju, z którego pochodzi nazywa się ją “sałatką wiejską”. 

Jak ją przygotować? Musisz zaopatrzyć swoją lodówkę w: pomidory, ogórki, ser feta i oliwę z oliwek. Są to podstawowe składniki, jednak możesz dodać też inne np. oliwki, czy czerwoną cebulę. Wcześniej wspomniałam, że kuchnia charakteryzuje się świeżymi składnikami, dlatego wybieraj wysokiej jakości warzywa i dodatki, aby spróbować odtworzyć doskonały smak tej sałatki. 

Sprawdzi się doskonale, jako przystawka lub przekąska. Podaje się ją także wraz z daniem głównym – doskonały dodatek, który urozmaici posiłek. 

Aby smak był doskonały, należy podawać ją zaraz po przygotowaniu. Możesz ją także przechować przez jakiś czas w lodówce, aby była chłodna, kiedy będziesz ją podawać. 

Przepis: 

Składniki:

  • pomidory
  • ogórki
  • ser feta
  • oliwa z oliwek
  • Możesz dodać: czerwoną cebulę, oliwki. 

Jak wykonać?

Bardzo prosto. Wszystkie warzywa należy umyć i pokroić w kostkę. Następne na wierzchu umieścić kawałki sera feta i polać oliwą z oliwek. Sałatka jest gotowa do podania. 

Proste prawda? 

2. Dania kuchni greckiej – Souvlaki

Soulvaki - danie z kuchni greckiej
Tłusta wieprzowina to najlepsze mięso do przygotowania tych greckich szaszłyków. 

Teraz przechodzimy do dania, które z nazwy szefom kuchni na pewno jest znane, ale dla zwykłych amatorów gotowania może być zagadką – szczególnie jeśli nie byłeś wcześniej zainteresowany daniami kuchni greckiej. 

Souvlaki to kawałki mięsa wieprzowego lub z kurczaka, które są nadziane na rożenek. Następnie piecze się je na ruszcie. Dobre mięso – z tego między innymi słyną dania kuchni greckiej. 

“Zaraz, zaraz…przecież to opis szaszłyka”

Można tak powiedzieć, swoim wyglądem bardzo go przypomina. Jednak nie dodaje się do niego żadnych warzyw – króluje samo mięso. Podaje się je na różne sposoby. 

  • same, w formie szaszłyków, 
  • w chlebku pita z sosem z jogurtu greckiego i świeżymi warzywami,
  • z frytkami. 

Souvlaki to tradycyjna potrawa grecka, która gości w tym kraju już od wielu pokoleń. Pierwszy raz można było ją kupić na targu od ulicznych sprzedawców, już w erze bizantyjskiej (VII-VIII wiek). Będąc w tym zakątku świata, musisz koniecznie spróbować tej potrawy.

Przepis

Składniki: 

  • mięso wieprzowe lub z kurczaka 
  • sok z cytryny
  • ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • wino
  • Dodatkowo przygotuj patyki do szaszłyków. 

Jak wykonać?

Zacznijmy od marynaty do mięsa. Wymieszaj sok z cytryny, ząbki czosnku, oliwę z oliwek oraz czerwone wino. Dodaj jeszcze sól i pieprz do smaku. Jeśli wolisz ostrzejsze marynaty, to dodaj jeszcze ostrą sproszkowaną paprykę. 

Mięso pokrój na małe kawałki, około 2 cm. Następnie kawałki nabijać na patyki szaszłykowe i włóż do do marynaty. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. 

Następnie nastaw piekarnik na termoobieg na 180 stopni. Nagrzej także patelnię grillową. Wyjmij mięso i połóż na nagrzaną patelnię. Obsmaż kawałki z każdej strony po około 3 minuty. Następnie włóż je do piekarnika jeszcze na kilka minut. To wszystko. Souvlaki są gotowe. Możesz jeszcze przygotować sos tzatziki lub zjeść je w chlebku pita. 

3. Fakes

Zupa grecka - feks
Sycąca zupa z soczewicy, idealna na zimne dni. 

Co jeszcze ma do zaproponowania kuchnia grecka? Potrawy, które idealnie nadają się, jako dodatek do dania głównego. Jednym z nich jest zupa fakes, którą przygotowuje się z soczewicy. Dodatkowo przyprawia się ją aromatycznymi ziołami, oraz popularnym serem feta. 

Jest to zupa rozgrzewająca, która będzie idealna w okresie zimowym. Nie ma jednego konkretnego przepisu, ponieważ danie jest ciągle modyfikowane i dodawane są do niego przeróżne składniki. Każda grecka Pani domu ma swój własny sposób na przyrządzenie tej zupy. Podróżując przez całą Grecję, w wielu regionach, możesz spotkać się z różnymi wersjami. 

Przepis 

Składniki: 

  • 250 g czerwonej lub brązowej soczewicy 
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 liście laurowe 
  • 1 średnia cebula 
  • 400 g pomidorów (trzeba je obrać ze skórki)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa 

Jak wykonać?

Przygotuj garnek, w którym przygotujesz zupę. Następnie dodaj do niego oliwę i pokrojone cebulę. Poczekaj aż się zeszkli i dodaj zgnieciony czosnek i liście laurowe. 

Kolejny krok to dodanie pokrojonej marchewki i wypłukanej soczewicy. Dodaj bulion i gotuj aż do momentu, kiedy soczewica będzie miękka. 

Dodaj wcześniej przygotowane (obrane i pokrojone) pomidory oraz przecier. Dopraw według uznania solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez około 10-15 minut. Zupa jest gotowa do podania. 

4. Moussaka

Moussaka - danie greckie
Pełnowartościowa grecka zapiekanka zrobi furorę na stole. 

Kolejna potrawa, która znalazła się na mapie naszej podróży po daniach kuchni greckiej, to moussaka. 

Jest to popularna Grecka zapiekanka, do której potrzebne są: bakłażany, mięso mielone i pomidory. Pyszna, prosta i sycąca, ale na pewno nie spodoba się osobom na diecie, ponieważ jest bardzo kalorycznym daniem. 

Jednak trzeba podkreślić, że jest pełnowartościowym posiłkiem. Dostarcza do organizmu wielu minerałów (potas, magnez, wapń), oraz witamin m.in. A,C i K. 

Przed wstawieniem potrawy do piekarnika dodaje się jeszcze żółty ser i polewa tradycyjnym sosem beszamelowym. Jak widzisz, przygotowanie tego dania nie jest wielką filozofią, dlatego, możesz zrobić ją w swoim własnym domu. Dla chcącego nic trudnego – przenieść kawałek Grecji do swojego mieszkania. 

Ciekawostka: Podobne danie, czyli zapiekane mięso z warzywami, było znane w Grecji już w XIII wieku. Kto wymyślił współczesną wersję tego dania? Był to Nikos Elementem – grecki kucharz, który w 1950 roku w swojej książce “Greek Cookery” umieścił przepis na musakę z sosem beszamelowym. 

Przepis: 

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego – wołowina, cielęcina
  • 2 bakłażany 
  • 350 g ugotowanych ziemniaków 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 125 ml czerwonego wina
  • oregano 

Do sosu beszamelowego: 

  • 500 ml mleko
  • 30 g mąki 
  • 30 g masła 
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 

Jak wykonać? 

Zacznij od pokrojonego bakłażana w plastry. Posyp solą, połóż na ręczniku papierowym i odstaw na około 20 minut. Następnie wykorzystaj patelnię grillową lub piekarnik, aby go podsmażyć. 

Na kolejnej patelnię dodaj oliwę i dodaj czosnek i cebulę – poczekaj aż się zeszkli. Następnie dodaj mięso, a po chwili wino, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Mięso duś około 35-40 minut. 

Następny krok to przygotowanie sosu beszamelowego. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, chwile podgrzej i powoli wlewaj mleko. Dodaj sól, pieprz i gałke muszkatołową. Sos cały czas mieszaj i zdejmij go z palnika, kiedy zgęstnieje. 

Teraz potrzebne Ci będzie naczynie żaroodporne. Wkładaj do niego na przemian – bakłażan, ziemniaki, mięso, sos. Ostatnia warstwa to bakłażan. Polej sosem beszamelowym i włóż do piekarnika na około 40 minut na 180 stopni. 

5. Keftedes

Keftedes - pulpeciki z Grecji
Kulki z mięsa mielonego w towarzystwie sosu pomidorowego. Mmm, palce lizać! 

Nazwa może nic Ci nie mówić, ale to nic innego, jak pulpeciki z pomidorów i mięsa mielonego oraz ziołami. Podawane same, w towarzystwie dipu z sosu tzatziki lub w gęstym pomidorowym sosie. 

Same klopsiki bardzo często podawane są jako przystawka. Jednak z dodatkiem sosu stworzą także idealnie danie główne. 

Przepis

Składniki: 

  • 400 g mięso mielone – wieprzowe lub wołowe 
  • 1 bułka 
  • mięta
  • musztarda
  • 2 jajkq
  • sól
  • pieprz

Zaczynamy od rozdrobnienia kajzerki (małe kawałeczki). Moczymy je w wodzie, a następnie odsączamy z jej nadmiaru. Zmielone mięso łączymy z bułka, pokrojoną miętą, jajkami oraz musztardą. Całą mieszankę przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie bierzemy trochę mięsnej mieszanki i formujemy kulki. Na patelni rozgrzewamy olej – smażymy na głębokim tłuszczu. Smaż przez kilka minut, aż kulki będą rumiane. Keftedes są gotowe do spożycia. 

6. Dolmades

Dolmades - mięso w liściu winogron
Mięso i ryż zawinięty w liść winogrona – grecka wersja gołąbka.  

Dolmades swoim wyglądem na pewno przypominają Ci nasze polskie gołąbki. Farsz najczęściej przygotowuje się mięsa wieprzowego lub jagnięcego, często z dodatkiem ryżu. U nas zawija się je w kapustę, natomiast w Grecji wykorzystuje się liście winogron, aby zwinąć przygotowany farsz – dlatego też dolmades są niewielkie, a ich wykonanie jest pracochłonne. 

To właśnie liście pełnią kluczową rolę w tym daniu. Najlepsze są w okolicy maja, kiedy są jeszcze młode i świeże. To idealny czas na zrobienie greckiej wersji gołąbków. 

Podawane są w towarzystwie ciepłego sosu. Idealne danie, jeśli chcesz zagłuszyć burczący brzuch. Jeśli planujesz podróż do Grecji, to koniecznie musisz spróbować tej przystawki. Przecież nigdzie to danie nie będzie smakowało tak, jak w kraju, z którego oryginalnie pochodzi. 

Przepis

Składniki: 

  • 500 g mięso mielone wieprzowe/ wołowe
  • 100 g ryżu 
  • 1 ser feta
  • 1 czosnek
  • mięta
  • oliwki
  • liście winogron

Jak wykonać?

Ugotuj ryż, a następnie połącz go z mięsem mielonym. Dopraw przyprawami. następnie dodajemy bardzo drobno pokrojone warzywa i inne dodatki: mięta, oliwki, czosnek, ser feta. Dokładnie mieszaj, aż składniki się połączą. 

Następnie na marynowane liście winogron nakładamy farsz. Niewiele, ponieważ liście nie są duże. Dokładnie zawiń tak, aby powstał gołąbek. 

Kiedy już przygotujesz odpowiednią ilość umieść je w naczyniu żaroodpornym i lekko polej wodą. Pod przykryciem piecz przez około 30 minut w 180 stopniach. 

7. Kuchnia grecka – potrawy słodkie, czyli loukoumades

Loukoumades - słodkie pączki w miodzie
Słodkie pączusie obtoczone w miodzie. Musisz ich spróbować podczas swojego pobytu w Grecji. 

Co jeszcze ma dla nas kuchnia grecka? Potrawy nie tylko na słono, ale i na słodko. 

Są to małe pączki, które wykonuje się z ciasta drożdżowego. Wyjątkowe i oryginalne jest w nich to, że po upieczeniu zanurza się je, lub polewa miodem. Dzięki temu są słodkie, kleiste i przepyszne. 

Wydawać by się mogło, że to idealna słodkość na Tłusty Czwartek. Może w Polsce, ale nie w Grecji. Tego dnia mieszkańcy rozpalają ogniska, gdzie piecze się mięso. Tego dnia także gra głośna muzyka, ludzie śpiewają i tańczą do późnych godzin. Cała Grecja świętuje. Ten dzień nazywany jest Tsiknopempti. 

Przepis: 

Składniki: 

  • 50 g drożdży
  • 500 ml mleka 
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • miód 

Jak wykonać? 

Najpierw przygotuj drożdże – rozkrusz je, dodaj ciepłej wody i wymieszaj z cukrem. Następnie wymieszaj i odstaw na około 20 minut. 

Po 20 minutach do roztworu z drożdżami dodaj mąkę, sól oraz mleko. Składniki powinny się dokładnie połączyć. Taką masę należy umieścić pod przykryciem i pozostawić na około 2h. 

Po upływie tego czasu, czas na przygotowanie rondelka z rozgrzanym tłuszczem. Weź niewielką ilość ciasta i uformuj małe kuleczki. Wrzuć je do rozgrzanego rondelka z tuszem i smaż do momentu, aż się zarumienią. Po wyjęciu połóż na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Na końcu polej miodem. Możesz także posypać je zmielonymi orzechami lub pistacjami. 

8. Baklava

Baclava - słodka przekąska z Grecji
Słodka przekąska dla miłośników orzechów. 

Baklaca to słodki deser, który jest znany w wielu zakątkach świata. 

Podstawą dania jest ciasto filo. Wykonuje się je z wody, mąki, oliwy i soli. Mimo że to tylko kilka składników, to przygotowanie takiego ciasta zajmuje dużo czasu. Przygotowane ciasto przekłada się warstwą masy z orzechów włoskich lub migdałów. Połączone są z miodem i cukrem, przez to smak takiej słodkiej przekąski jest rozkoszą dla każdego. 

Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto kroi się w różne kształty – najczęściej kwadraty i rąby. Gotową baklavę można dodatkowo polać lukrem lub sokiem z cytryny. Na końcu można jeszcze udekorować słodycz posypką pistacjową. 

Przepis

Składniki:

  • 250 g ciasto filo
  • około 200 g orzechów włoskich
  • 60 g cukru 
  • ½ kostki masła 
  • ⅓ szklanki miodu 
  • ⅓ szklanki wody
  • cynamon mielony i cały 
  • pistacje

Jak wykonać? 

Zacznij od drobnego posiekania orzechów. Dodaj do nich cukier oraz cynamon. 

Następnie roztop masło, a ciasto filo pokrój tak, aby było dostosowane do przygotowanej przez Ciebie blaszki. Blaszkę posmaruj masłem,a następnie połóż ciasto filo, a potem orzechy. 

Wykonuj te czynności na zmianę – ciasto, smarowanie masłem, orzechy. Ostatni płat ciasta dokładnie dociskamy do brzegów. Ciasto kroimy ostrym nożem na małe kawałki, aż do dna formy. następnie wstawiamy do piekarnika na około 25 minut na 180 stopni. 

W międzyczasie zrób syrop: do rondelka dodaj wodę, cytrynę, miód i laskę cynamonu. Gotuj przez około 10-15 minut. Kiedy ciasto będzie gotowe polej ciasto i odstaw do wystygnięcia. Możesz udekorować zmielonymi pistacjami. 

To już wszystkie dania kuchni greckiej, które dla Ciebie przygotowałam. Czy jest jakaś potrawa, której chciałbyś koniecznie spróbować? Mam nadzieję, że dzięki temu artykułowi poznałeś bliżej, czym charakteryzuje się kuchnia grecka. Potrawy naprawdę mogą zaskoczyć swoim smakiem. Odwiedź to miejsce, aby przekonać się sam! 

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Kolacja bez chleba – 15 zdrowych przepisów

Kolacja bez chleba – 15 zdrowych przepisów

  • Przeczytasz w 8 minut
  • 2351 wyświetleń
Tynki dekoracyjne – w jakich pomieszczeniach sprawdzą się najlepiej?

Tynki dekoracyjne – w jakich pomieszczeniach sprawdzą się najlepiej?

  • Przeczytasz w 3 minut
  • 182 wyświetleń
Oferta biura rachunkowego – co powinno się w niej znaleźć i jak wybrać najlepszą opcję dla swojej firmy

Oferta biura rachunkowego – co powinno się w niej znaleźć i jak wybrać najlepszą opcję dla swojej firmy

  • Przeczytasz w 5 minut
  • 148 wyświetleń
Koszula do pracy – jaką powinien wybrać mężczyzna?

Koszula do pracy – jaką powinien wybrać mężczyzna?

  • Przeczytasz w 5 minut
  • 187 wyświetleń

© 2023 Nowoczesny.pl