Najlepsze hiszpańskie dania z ziemniaków
Artykuł sponsorowany
- Data publikacji 11 stycznia 2024
- Przeczytasz w 3 minut
- 433 wyświetleń
Ziemniaki to coś więcej niż dodatek do sztuki mięsa i surówki. My, Polacy, wiemy o tym doskonale – nasza narodowa kuchnia pełna jest wszak przepisów na dania z ich udziałem. Do ziemniaków w kreatywny sposób podchodzą również Hiszpanie. Naród, który pod względem dostępu do świeżych warzyw wygrał los na loterii – bo słońce świeci tu przez cały rok, a temperatury są na tyle łaskawe, że rośliny można uprawiać nawet zimą – mimo wszystko docenia zwyczajne kartofle. Poznaj najlepsze hiszpańskie potrawy z ziemniaków, które zaskoczą Twoje podniebienie i otulą żołądek.
Patatas bravas
Na początek absolutny klasyk każdego baru i restauracji w Hiszpanii, czyli patatas bravas. W dosłownym tłumaczeniu nazwa tego dania oznacza odważne ziemniaki. Odwagi dodaje im ostry sos, z którym są serwowane. Fakt, że jest pikantny, można stwierdzić po spojrzeniu na jego czerwony kolor. Co ciekawe, do sosu nie dodaje się pomidorów – barwę nadaje mu ostra czerwona papryka w proszku. Smak patatas bravas jest jednak stosunkowo wyważony – nie jest to stopień ostrości porównywalny do dań kuchni meksykańskiej – potrawy tej bez obaw mogą spróbować zatem osoby o wrażliwym podniebieniu. Dla zbalansowania smaków smażone ziemniaki podaje się często z dwoma sosami: pikantnym oraz łagodnym, w postaci aioli. Właśnie w ten sposób patatas bravas serwuje hiszpańska restauracja w Warszawie, którą warto odwiedzić.
Tortilla de patatas
Ziemniaczaną wizytówką Hiszpanii obok patatas bravas jest również tortilla de patatas. Jest to swego rodzaju omlet z ziemniakami, który wyglądem bardziej przypomina jednak gruby placek. Przygotowanie omletu zaczyna się od podsmażenia pokrojonych w cienkie plasterki ziemniaków w dużej ilości oliwy z oliwek. Gdy te staną się miękkie, tłuszcz należy odsączyć, a ziemniaki zmieszać z roztrzepanymi jajkami. Następnie omlet smaży się z obu stron, a jego obrócenie wymaga sporej wprawy, bo należy to zrobić przy użyciu talerza lub dużej pokrywki.
Patatas a la importancia
Nieco mniej znane hiszpańskie danie z ziemniaków to patatas a la importancia. W przeciwieństwie do poprzedników nie jest to potrawa narodowa, a regionalna – charakterystyczna dla prowincji Palencia. Tak przygotowane ziemniaki, w dosłownym tłumaczeniu, są ważne lub znaczące. Postawione na stole stanowią bowiem główny punkt danego posiłku. Ziemniaki kroi się na grube plastry, panieruje w mące i jajku, a następnie smaży z obu stron na złoty kolor. Kolejny etap to warstwowe ułożenie usmażonych ziemniaków w głębokim naczyniu i zalanie gęstym wywarem z bulionu, białego wina oraz przypraw: czosnku, szafranu, pietruszki i soli. Ziemniaki dusi się pod przykryciem, aż zmiękną i przejdą smakiem sosu.
Papas arrugadas
Wyspy Kanaryjskie, które geograficznie przynależą już do Afryki, również mogą pochwalić się swoim własnym pomysłem na ziemniaki. To stąd pochodzą znakomite papas arrugadas. Potrawę tę tradycyjnie przygotowuje się z występującej na wyspach odmiany ziemniaka – La Papa Bonita. Papas arrugadas to ziemniaki gotowane w mundurkach w bardzo słonej wodzie. Po odparowaniu nadmiaru wody ziemniaki mają pomarszczoną, słoną skórkę. Można podawać je jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.
Warto zobaczyć
Warto zobaczyć
Rozmiary kołder – poznaj najpopularniejsze wymiary i zasady ich doboru
- Przeczytasz w 6 minut
- 268 wyświetleń
Jak zapakować wino na prezent? 10 pięknych i prostych pomysłów
- Przeczytasz w 4 minut
- 1510 wyświetleń
Jak radzić sobie z trądzikiem różowatym? Poznajcie odpowiedni sposób pielęgnacji skóry.
- Przeczytasz w 3 minut
- 348 wyświetleń