Nowoczesny.pl
Nowoczesny.pl > Kuchnia > Oliwki czarne a zielone – czym się od siebie różnią 

Oliwki czarne a zielone – czym się od siebie różnią 

Oliwki czarne a zielone – czym się od siebie różnią 

Na półkach sklepowych na pewno zauważyłeś dwa rodzaje oliwek – czarne i zielone. Czy kiedyś zastanawiałeś się, czym się od siebie różnią? Poznanie różnic między nimi pozwoli Ci wybrać te, które być może będą dla Ciebie zdrowsze i lepsze. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej! 

Oliwki czarne a zielone – o czym świadczy ich kolor? 

Kolor oliwki świadczy o jej dojrzałości. Te o barwie czarnej zrywa się w grudniu, ponieważ dopiero wtedy są naprawdę dojrzałe i gotowe do zbioru. We wrześniu przeprowadza się zbiór oliwek zielonych, kiedy nie są jeszcze do końca dojrzałe. 

Jak okres zbioru wpływa na smak owocu? 

Nie zdziwisz się, kiedy powiem Ci, że oliwki zielone są bardziej jędrne i gorzkie w smaku. Natomiast te, zbierane w grudniu są dużo łagodniejsze i delikatniejsze. Przez smak wiele osób sięga częściej właśnie po owoce w kolorze czarnym. Dodawane są do wielu potraw, ale i konsumowane bez żadnych dodatków. 

Jako ciekawostkę można dodać, że zarówno oliwki czarne, jak i zielone są poddane obróbce i umieszczane w salonkach. Wszystko po to, aby osiągnęły idealny smak, ponieważ nie nadają się do jedzenia od razu po zerwaniu. Trzeba je najpierw odpowiednie obrobić, aby nadawały się do konsumpcji. 

Właściwości oliwek 

Niezależnie od tego, jaki kolor owoców wybierzesz, zarówno zielone, jak i czarne oliwki mają takie same właściwości. Jakie? 

  • regulują poziom cukru we krwi, 
  • wspomagają pracę serca, 
  • zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników, 
  • regulują i oczyszczają procesy trawienne, 
  • powodują lepsze przyswajanie owoców i warzyw, 
  • usprawniają pracę układu nerwowego i pokarmowego,
  • działają przeciwalergicznie i przeciwzapalnie – naturalny środek przeciwbólowy, 
  • wspierają skórę i włosy, 
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. 

Wartości odżywcze – oliwki czarne a zielone 

Skoro już wiesz podstawowe informacje na temat różnic między tymi dwoma rodzajami oliwek, to czas poznać ich wartości odżywcze. To właśnie te dane są ważne dla osób, które przestrzegają różnych diet i chcą zdecydować, czy mogą dodać oliwki do swojego jadłospisu. 

Oliwki czarne a zielone – ilość tłuszczu i kaloryczność

Jeśli zależy Ci na dokładnym liczeniu kalorii, które spożyłeś przez cały dzień i chcesz jak najbardziej je ograniczyć, to powinieneś postawić na oliwki czarne. Są one mniej kaloryczne od zielonych, jednak nie jest to znacząca różnica (czarne około 140 kcal/100g, zielone około 130 kcal/100g) – nie wpłynie ona bardzo na Twoją dietę. 

Jeśli chodzi o ilość tłuszczu, to tutaj różnice jest jeszcze mniejsza, gdyż w oliwkach czarnych znajduje się 13g, a zielonych 14g. Bardzo zależy Ci nawet na najmniejszej różnicy w kaloryczności? Wybierz owoce o barwie czarnej.

Ilość biała – oliwka czarna vs zielone 

Jeśli jesteś sportowcem, to na pewno ilość białka, którą spożywasz dziennie, jest dla Ciebie istotna. Dlatego teraz przyjrzymy się tym dwóm rodzajom owoców i ich ilością białka. 

  • Oliwki zielone – 0,9g
  • Oliwki czarne – 0,5g

Może i różnica jest naprawdę znikoma, ale białko bierze udział w wielu codziennych procesach i jest niezbędne w diecie. Białko bierze udział m.in. w procesie regeneracji i rozwoju tkanek, reguluje ciśnienie tętnicze, jest źródłem energii i pomaga w regulacji gospodarki metabolicznej. 

Ilość błonnika 

Niezależnie od tego, czy wybierzesz oliwki czarne, czy zielone, dostarczysz do organizmu taką samą ilość błonnika. Na 100g owoców przypada około 3 gramy błonnika. Jeśli chcesz uzupełnić jego deficyt w organizmie, to warto pokusić się o wykorzystanie tych owoców, jako przekąskę podczas oglądania serialu lub filmu. 

Taka sama zawartość minerałów w oliwkach zielonych i czarnych 

W 100g oliwek znajdziesz: 

  • Sód – 735 mg
  • Wapń – 94 mg
  • Potas – 4,00 mg
  • Żelazo – 3,32 mg
  • Fosfor – 3,00 mg
  • Miedź – 0,23 mg
  • Cynk – 0,22 mg

Oliwki czarne i zielone – źródło niezbędnych witamin 

Niezależnie od tego, jaki kolor owoców wybierzesz, dostarczysz do organizmu te same witaminy (w 100g)

  • Witamina A – 0,03 mg – wzmacnia układ immunologiczny, udział w produkcji czerwonych krwinek, pomaga w utrzymaniu prawidłowym stanie skóry, włosów i paznokci. 
  • Witaminy z grupy B – (B3 – 0,02 mg, B4 – 6,60 mg, B6 – 0,01 mg) – wpływ na przemianę materii, prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego, sprawne myślenie, lepszy stan włosów, skóry i paznokci. 
  • Witamina C – 1,50 mg – wspomaga proces gojenia, ułatwia przyswajanie żelaza, reguluje ciśnienie tętnicze, wpływa na odporność i stabilizuje psychikę. 
  • Witamina E – 1,65 mg – wpływa na procesy metaboliczne, chroni przed stresem, wspomaga transport tlenu, zachowuje prawidłową krzepliwości krwi, wpływa pozytywnie na wydolność mięśni. 

Z czym podawać czarne i zielone oliwki?

Czarne oliwki doskonale sprawdzą się na pizzy, kanapkach, a także będą doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, warzywnych oraz sałatek

Jeśli chodzi o zielone owoce, to można dodać je do koktajli. Doskonale sprawdzi się, jako zwykła przekąska oraz dodatek do serów i mięs

Oliwki zielone i czarne teraz już nie są dla Ciebie tajemnicą. Wiesz, na co zwrócić uwagę przy wyborze, jak różnią się, jeśli chodzi o smak, wartości odżywcze oraz ich przeznaczenie. Teraz wystarczy tylko iść do sklepu i wybrać te, które bardziej Ci odpowiadają.

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Znani projektanci mody – 16 wybitnych nazwisk 

Znani projektanci mody – 16 wybitnych nazwisk 

  • Przeczytasz w 14 minut
  • 1361 wyświetleń
Enologia – co to za nauka i kim możesz być po takich studiach?

Enologia – co to za nauka i kim możesz być po takich studiach?

  • Przeczytasz w 7 minut
  • 401 wyświetleń
Jak dobrać idealny abażur do lampy w salonie?

Jak dobrać idealny abażur do lampy w salonie?

  • Przeczytasz w 3 minut
  • 38 wyświetleń
Pranie kołdry w 5 krokach

Pranie kołdry w 5 krokach

  • Przeczytasz w 7 minut
  • 220 wyświetleń

© 2023 Nowoczesny.pl