Nowoczesny.pl
Nowoczesny.pl > Kuchnia > Patelnia wok – co to za naczynie i do czego służy?

Patelnia wok – co to za naczynie i do czego służy?

Patelnia wok – co to za naczynie i do czego służy?

Kuchnia azjatycka staje się coraz bardziej popularna w Polsce. W większych miastach można udać się do restauracji i knajpek, które serwują dania z Dalekiego Wschodu. Jeśli chcesz przygotować posiłek tego typu w domu, potrzebny Ci będzie wok. To najpopularniejsze naczynie kuchenne, które wykorzystuje się do wielu dań. 

Chcesz zdecydować się na wok? Co to dokładnie za naczynie? Jaki najlepiej wybrać i do czego służy? Na te i więcej pytań dostaniesz odpowiedź w tym artykule. 

Wok – co to jest i do czego służy? 

Mogę się tylko domyślać, ale zapewne już widziałeś tego typu patelnię, jeśli byłeś w chińskiej restauracji. Bez niej takie miejsce nie może się obejść. To naczynie można bardzo prosto rozpoznać, ponieważ jest głębokie – wysokie zabudowanie pozwala na swobodne obracanie, smażenie, duszenie, gotowanie na parze warzyw i innych dodatków. 

Patelnia wok jest idealna do smażenia, ponieważ dzięki pochyłym brzegom ciepło jest rozprowadzane po wszystkich składnikach w jednakowy sposób. Dlatego możesz dokładnie kontrolować swoje danie i mieć pewność, że nagle jedna z porcji warzyw się nie przypali. Takie naczynie to podstawa w kuchni azjatyckiej. 

Jakie rodzaje patelni wok możesz wybrać? 

  • Wok hei – zwany jest również wokiem klasycznym. Rozpoznasz go po owalnym kształcie, który przypomina miskę. Możesz go używać zarówno na kuchence gazowej, jak i indukcyjnej. Klasyczne woki są wykonane ze stali lub żeliwa. Jest odporny na wysoką temperaturę., dlatego umożliwia przygotowywanie posiłków, które potrzebują naprawdę wielu stopni Celsjusza. Jest to możliwe, dzięki cyrkulacji powietrza. 
  • Wok pekiński – posiada rączkę, która pozwala na wygodne korzystanie i obracanie warzyw i innych elementów dania, które znajdują się na patelni. Najczęściej wykorzystuje się ją do przyrządzania dań stir-fry, które są niezwykle popularne na Dalekim Wschodzie. Patelnia wok jest wykonana ze stali węglowej. 
  • Wok kantoński – jest wykonany z żelaza lub stali węglowej, a charakteryzuje się dwoma metalowymi uchwytami po bokach, które pozwalają na wygodne używanie woka. Tego typu naczynie jest ciężke. Stosowane jest najczęściej w profesjonalnych restauracjach. Wszystko dlatego, że na takiej patelni zaserwujesz wysokiej jakości potrawy. Przygotowanie posiłku potrwa dłużej, ale smak będzie rewelacyjny. 
  • Wok mandaryński – możesz rozpoznać przez drewniany uchwyt, którego nie znajdziesz w innych rodzajach typu wok. Naczynie najczęściej używane jest w knajpach i barach szybkiej obsługi. Dlaczego? Patelnia szybko się nagrzewa i możesz ekspresowo wydać danie, co jest niezwykle istotne w takich działalnościach gastronomicznych. Wykonana jest ze stali węglowej. To naczynie jest nawet częściej wybierane niż wok hei, ponieważ jest lekki i głębszy. 
  • Wok aluminiowy – to najtańsza wersja tego naczynia. Pokryte jest teflonem, dzięki czemu składniki na patelni nie będą przywierać do powierzchni. Jej plusy, to na pewno cena i lekkość. A minusy? Krótkie trzymanie ciepła podczas przyrządzania potraw.
Naczynie wok
Danie możesz zjeść prosto z woka. Uważaj tylko, żeby się nie oparzyć. Użyj drewnianych sztućców lub pałeczek, aby nie porysować dna patelni.

Jaki wok wybrać? –  czym się kierować przy zakupie?

Przed wyborem woka do swojej kuchni musisz pomyśleć nad paroma aspektami. 

Na samym początku zastanów się nad przeznaczeniem woka. Zależy Ci na szybkich potrawach, czy na jakości? 

Następnie pomyśl nad materiałem, z którego wykonany jest wok. Naczynie ze stali węglowej lub żelaza zapewni swobodne i komfortowe użytkowanie. Są to lekkie tworzywa, które idealnie sprawdzą się w domowych warunkach. 

Jednak jeśli zależy Ci na najlepszej jakości i wykonaniu naczynia oraz dań, powinieneś postawić na wok ze stali węglowej. Jest bardzo wytrzymała, odporna na zarysowania i długo utrzymująca ciepło patelnia typu wok. Dlatego też warzywa równomiernie się smażą, duszą lub gotują na parze. 

Jeśli jesteś małej postury, to zdecyduj się na wok z lekkiego tworzywa, aby swobodnie się nim posługiwać. Gotowanie ma być przyjemnością. 

Przed zakupem spójrz, do jakiej kuchenki dostosowany jest wok. Jest to bardzo ważne, ponieważ, jeśli omyłkowo kupisz patelnię na kuchenkę gazową, to nie przygotujesz posiłku z jej pomocą na kuchence indukcyjnej. Taki mały błąd, może Cię kosztować trochę pieniędzy. 

Zwróć także uwagę na wielkość woka. Wszystko zależy od tego, na ile osób dania będziesz przygotowywać. Na rynku dostaniesz modele o średnicy: 26 cm, 28 cm, 30 cm, 32 cm, 36 cm, 40 cm, a nawet i 70 cm. 

Kupując wok, zaopatrz się także w odpowiednią pokrywę do naczynia. Dzięki temu zapewnisz sobie jeszcze szybsze przygotowanie dań. 

Jaki wok na gaz, a jaki na indukcję? 

  • Kuchenka indukcyjna – wybierz wok, który będzie wykonany ze stali węglowej. To tworzywo najszybciej reaguje na pole magnetyczne. Szybkie nagrzanie i utrzymanie ciepła masz zapewnione. 
  • Kuchenka gazowa – w tym przypadku przed zakupem musisz zwrócić uwagę na dno naczynia, które wybierasz. Jeśli jest spłaszczone, to znaczy, że będzie bezproblemowo działać na kuchence gazowej. 

Początek przygody w wokiem – wypalanie

Wok wybrany i kupiony? Świetnie! Jednak nie możesz na nim od razu smażyć. Dlaczego? Trzeba go poddać procesowi wypalania. Dzięki temu na powierzchni powstanie warstwa ochronna z patyny, dzięki której produkty nie będą przywierać do dna. Korzystanie z patelni będzie wtedy przyjemnością. 

Jak to zrobić?

  1. Umyj dokładnie patelnię w ciepłej wodzie z płynem do naczyń. 
  2. Wytrzyj wok. 
  3. Ustaw naczynie na największym palniku i włącz jak najwyższą temperaturę. Jak sprawdzić, czy patelnia wok jest gotowa? Dodaj kroplę wody do środka i jeśli od razu wyparuje, to znaczy, że możesz przejść do kolejnego kroku. 
  4. Przygotuj olej i posmaruj dokładnie całą patelnię. Pozostaw na 20 minut. 
  5. Następnie zdejmij wok z palnika i pozostaw do wystygnięcia. 
  6. Naczynie nie jest już gorące? Wymyj je pod ciepłą wodą przez 5 minut i wysuszyć za pomocą palnik. 
  7. Na samym końcu natrzyj wok niewielką ilością oleju i odstaw. 

Jak dbać o wok, aby służył przez wiele lat? 

Po każdym użyciu pamiętaj o dokładnym wymyciu naczynia. Nie zostawiaj też na długo resztek po jedzeniu. Przez to będzie dużo trudniej wyczyścić patelnię. 

Po przygotowaniu posiłku umyj wok ciepłą wodą. Do wyczyszczenia pozostałości użyj szczotki lub gąbki. Pamiętaj jednak, aby nie korzystać z silnych detergentów, ani innych środków czystości. Na samym końcu dokładnie osusz wok i odłóż na swoje miejsce. 

Patelnia wok
Przygotowując posiłek na patelni wok, korzystaj z drewnianej lub silikonowej szpatułki. 

Wok – jak go używać w kuchni? 

  • Smażenie – na samym początku bardzo mocno nagrzej patelnię, a potem dodaj olej. Przez wysoką temperaturę wszystkie produkty bardzo szybko się przygotują. Zacznij od wrzucenia najtwardszych elementów, które potrzebują najwięcej czasu np. mięso, a potem twarde warzywa. Mięso powinno smażyć się około 3-5 minut. Miękkie warzywa i dodatki potrzebują około 2 minut. Szybkie i smaczne danie jest już gotowe! 
  • Duszenie – w tym przypadku konieczna jest pokrywka. Powinna być dobrze dopasowana do wielkości woka. Najlepsza jest lekko wypukła. Dzięki temu wewnątrz zachodzi dużo lepsza cyrkulacja powietrza. 
  • Gotowanie na parze – dzięki temu, że wok jest głęboki, umożliwia to przyrządzanie posiłków na parze. Do naczynia wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie do środka włóż bambusowy parowar. Z jedzeniem poczekaj, aż woda z woka zacznie wrzeć. Kiedy to nastąpi, umieść jedzenie w środku i przykryj bambusowy pojemnik. Uważaj, tylko żeby się nie oparzyć! 

Ile kosztuje patelnia wok? 

Wszystko zależy od tego, z jakiego materiału naczynie wok wybierzesz. Przedział cenowy jest bardzo szeroki. Najtańsze patelnie dostaniesz już za 60 zł. Najprawdopodobniej będą to aluminiowe modele. Droższe, wykonane z żelaza, czy stali węglowej mogą osiągać ceny od 120 do nawet 600 zł. Wszystko zależy od firmy i wykonania. 

Wok – naczynie, które posłuży nie tylko do przyrządzania dań azjatyckich, ale i codziennych posiłków obiadowych. Możesz na niej dusić, gotować na parze i smażyć. Przed kupnem zdecyduj, która patelnia wok spełni Twoje potrzeby. Pamiętaj też, aby zobaczyć, do jakiej kuchni jest dostosowana. Zakup to praktyczne naczynie do swojego domu! 

Warto zobaczyć

Warto zobaczyć

Jak wybierać umywalki łazienkowe?

Jak wybierać umywalki łazienkowe?

  • Przeczytasz w 2 minut
  • 49 wyświetleń
Jak zadbać o bezpieczeństwo na stoku?

Jak zadbać o bezpieczeństwo na stoku?

  • Przeczytasz w 3 minut
  • 104 wyświetleń
Oled czy Qled – czym różnią się te technologie?

Oled czy Qled – czym różnią się te technologie?

  • Przeczytasz w 6 minut
  • 211 wyświetleń
Lamele ścienne

Lamele ścienne

  • Przeczytasz w 3 minut
  • 167 wyświetleń

© 2023 Nowoczesny.pl